Ukrajina: Rusko povlačenje mora prethoditi bilo kakvom dijalogu

Ukrajina je u srijedu odbacila komentare bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera da Rusija želi “pregovorno rješenje” rata i ustvrdila da će svaki dijalog ovisiti o ruskom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa, prenosi Reuters.

Schroeder, prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina i kojeg u Njemačkoj sve više ismijavaju zbog njegovog proruskog stava, rekao je da bi prošlomjesečni sporazum o isporuci žitarica iz Ukrajine, čiji je cilj ublažavanje globalne prehrambene krize, mogao ponuditi put naprijed. Prvi brod sa žitom od početka rata prošao je u srijedu kroz Bosporski tjesnac na putu za Libanon. “Dobra vijest je da Kremlj želi dogovoreno rješenje”, rekao je Schroeder tjedniku Stern i RTL/ntv-u, dodajući da se prošli tjedan sastao s Putinom u Moskvi. “Prvi uspjeh je dogovor o žitu, koji se možda može polako proširiti na prekid vatre.”

Kao odgovor, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podolyak opisao je Schroedera kao “glas ruskog kraljevskog dvora” i jasno dao do znanja da sporazum o žitu neće dovesti do pregovora. “Ako Moskva želi dijalog, lopta je u njezinom dvorištu. Prvo — prekid vatre i povlačenje trupa, zatim — konstruktivan (dijalog)”, napisao je Podolyak na Twitteru. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da nema ništa ciničnije od toga da “Putinovi pristaše” govore da je Rusija spremna za mirovne pregovore. “Svaki dan čujemo i vidimo ovu ‘spremnost’: topnički udari, raketni teror protiv civila, masovni zločini. Rusija ostaje usredotočena na rat, sve ostalo je samo dimna zavjesa”, napisao je na Twitteru.

Sporazum o žitu, u kojem su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, hvaljen je kao rijedak diplomatski uspjeh u više od pet mjeseci rata otkako je Putin poslao svoje trupe preko granice u ono što on naziva “specijalnom vojnom operacijom”. Probni napori oko mirovnih pregovora u ranim fazama sukoba nisu doveli do rezultata. No, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski umanjio je njegovu važnost u srijedu, rekavši da je pošiljka djelić uroda koji Kijev mora prodati kako bi spasio svoje uništeno gospodarstvo.

Prvi je brod napustio Odesu na Crnom moru rano u ponedjeljak noseći 26 527 tona kukuruza u libanonsku luku Tripoli. Zelenski je u obraćanju studentima u Australiji kazao da je potrebno više vremena da se vidi hoće li uslijediti druge pošiljke žitarica. “Upravo nedavno, zahvaljujući UN-u u partnerstvu s Turskom, imali smo prvi brod s isporukom žitarica, ali to još uvijek nije ništa. Ndamo se da će se ta tendencija nastaviti”, rekao je studentima. Naglasio je da je Ukrajina, jedan od vodećih svjetskih proizvođača žitarica prije rata, morala izvesti najmanje 10 milijuna tona žitarica kako bi hitno smanjila proračunski deficit koji je iznosio 5 milijardi dolara mjesečno.

Komentari

komentar





You may also like