Ukrajina s Češkom potpisala deklaraciju o pristupanju NATO-u

Ukrajina je s Češkom potpisala deklaraciju o pristupanju NATO savezu s ciljem ubrzanja integracije zemlje u sjevernoatlantski vojni savez. O tome je jučer izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Danas je potpisano nekoliko važnih dokumenata. Posebno ću istaknuti našu zajedničku deklaraciju o članstvu u NATO-u. Ovo je prvi takav dokument koji donosimo kako bismo ubrzali naše euroatlantske integracije. Ovom smo izjavom utvrdili da ćemo jačati suradnju kako bismo osigurali standarde NATO-a u Ukrajini”, izjavio je Zelenski nakon sastanka s češkim premijerom Petrom Fialom, čiju je snimku objavio na svom Telegram kanalu.

Pri tom je dodao kako Ukrajine nastoji potpisati slične deklaracije s drugim zemljama.

Nešto ranije, 29. listopada, čelnik izaslanstva Verhovne rade u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Yegor Chernev izjavio je da ukrajinski diplomati na svim razinama, u ime Zelenskog, pregovaraju s državama članicama NATO-a o pridruživanju savezu.

Podsjećamo da je, istodobno kada je Rusija krajem rujna svečano proglasila četiri nove ukrajinske regije na jugoistoku zemlje svojim suverenim teritorijem poslije obavljenih referenduma koje Zapad i Kijev ne priznaju, Ukrajina podnijela zahtjev za ubrzani ulazak u NATO savez. Glavni tajnik te organizacije Jens Stoltenberg odmah je obznanio o nemogućnosti brzog prijama tj. da postoji propisana procedura i da bi odluka o članstvu Ukrajine trebala biti donijeta na sastanku svih 30 država članica.

 





Komentari

komentar

You may also like