Ukrajina se nada razmjeni boraca iz Azovstala za ruske ratne zarobljenike. Rusi ne misle tako

Ukrajinski borci, izvučeni iz posljednje utvrde otpora u Mariupolju, odvedeni su u bivši zatvor na teritoriju pod nadzorom proruskih snaga, a ukrajinski visoki vojni dužnosnik nada se da bi mogli biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike. No, Moskva, kako se čini, smatra da ih treba privesti pravdi, piše u srijedu, 18. svibnja, američki medij ABC News.

Naime, ruski parlament planira u srijedu donijeti rezoluciju s ciljem sprječavanja razmjene boraca Azovske pukovnije, koji su mjesecima držali teritorij čeličane Azovstal u vrijeme dok je Mariupolj bio pod opsadom, javljaju ruske agencije.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hanna Maliar, izjavila je da su pregovori za oslobađanje boraca u tijeku, kao i planovi za spašavanje onih koji su još uvijek unutar velike čeličane. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su “najutjecajniji međunarodni posrednici uključeni” u te planove.

Nije objavljeno koliko je ukrajinskih boraca još ostalo na prostoru potpuno opkoljene čeličane iz koje, kako je nedavno kazao ruski predsjednik Vladimir Putin davši naredbu da se u labirinte goleme čeličane ne ulazi vojnim snagama nego da ju se potpuno opkoli – „ni muha ne smije izići“.

Više od 260 ukrajinskih boraca – od kojih su neki teško ranjeni i izneseni na nosilima – napustilo je  ruševine tvornice Azovstal i predalo se ruskoj strani u dogovoru koji su ispregovarale zaraćene strane na terenu. Dodatnih sedam autobusa s nepoznatim brojem ukrajinskih vojnika iz tvornice viđeno je kako u utorak stiže u bivši zatvor u gradu Olenivka, oko 88 kilometara sjeverno od Mariupolja.

Dok je Rusija to nazvala predajom, Ukrajinci su izbjegavali tu riječ i umjesto toga rekli da je garnizon tvornice uspješno završio svoju misiju vezanja ruskih snaga i da je pod novim zapovijedima, navodi ABC News.





“Da im spasimo živote. Ukrajina ih treba. To je glavna stvar”, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksiy Reznikov.

Predajom ukrajinskih boraca Mariupolj dolazi pod potpunu rusku kontrolu. Njegovo zauzimanje predstavlja najveći ukrajinski grad koji su zauzele ruske snage i sigurno će dati prijeko potrebni snažni „vjetar u leđa“ Kremlju u vojnom i političkom smislu. Ruski vojnici su pretražili vojnike koji su napustili tvornicu, ukrcali ih u autobuse i odveli u dva grada pod kontrolom proruskih separatista: Novoazovsk i Olenivka. Više od 50 boraca su teški ranjenici.

Dok je Ukrajina izrazila nadu da će njeni borci biti oslobođeni, Vjačeslav Volodin, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta (Dume), kazao je kako među braniteljima ima “ratnih zločinaca” i da “moramo učiniti sve da ih privedemo pravdi”, navodi ABC News.





Glavno rusko istražno tijelo priopćilo je da namjerava ispitati vojnike kako bi “identificirali nacionaliste” i utvrdili jesu li bili umiješani u zločine protiv civila. Također, glavni ruski tužitelj zatražio je od Vrhovnog suda zemlje da ukrajinsku pukovniju Azov proglasi terorističkom organizacijom. Pukovnija ima veze s krajnjom desnicom, a Moskva je smatra otvoreno neonacističkom organizacijom, koja se nadahnjuje nacizmom i njegovom simbolikom.

Stjecanjem potpune kontrole nad Mariupoljom Rusija dobiva neprekinutu kopnenu vezu od svog teritorija do poluotoka Krima kojeg je prisvojila 2014. g., nakon majdanske revolucije u Kijevu i održanog krimskog referenduma kojeg Ukrajina i međunarodna zajednica (uz pojedine rijetke iznimke) ne priznaju. S druge strane, gubitkom Mariupolja Ukrajina ostaje bez svoje vitalne luke na Azovskom moru. Ruska vojna pobjeda u Mariupolju također će dovesti do oslobađanja tamo skoro 3 mjeseca vezanih snažnih ruskih postrojbi koje će se rasporediti na druge aktivne bojišnice u Donbasu, istočnom industrijskom srcu Ukrajine čija će vojna sudbina, prema mnogima, i odlučiti ratni ishod u Ukrajini.

Trenutačno se najveće borbe vode za grad Lisičansk, posljednju veliku aglomeraciju u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici. Tamo se, prema navodima proruskih snaga, već u gotovo potpunom okruženju nalazi čak oko 15 tisuća ukrajinskih vojnika. Kijev navodi kako tamo šalje vojnu pomoć od cca 5 tisuća dodatnih vojnika. Borbe za grad će sigurno trajati još tjednima.

Međutim, glavna bitka za Donbas, kako smatraju mnogi vojni analitičari, vodi se za aglomeraciju grada Avdiivka u tzv. Donjeckoj Narodnoj Republici. Na širem prostoru tog grada navodno je razmješteno čak 45 000 ukrajinskih vojnika. Borbe se vode svakodnevno i sve su intenzivnije, a u njima sudjeluje i rusko zrakoplovstvo i teško topništvo, kao i glavnina proruskih snaga DNR-a. Upravo bi ishod te bitke, koja s obzirom na veliku koncentraciju snaga i snažno organiziranu obranu ukrajinske vojske stvaranu gotovo punih 8 godina prema najsuvremenijim vojnim standardima, može odlučiti kako pobjednika rata tako i daljnje političke ciljeve Moskve koje želi postići pokretanjem svoje, kako je naziva – specijalne vojne operacije u Ukrajini.

 

Komentari

komentar

You may also like