Ukrajina se žali: Dobili smo samo 10% traženog oružja

Iz Ukrajine stižu alarmantna upozorenja da je priljev oružja iz zapadnih zemalja premali i da kasni, prenosi BBC. Dok Rusija nastavlja bombardirati Donbas, molbe za dodatnu pomoć iz dana u dan zvuče sve očajnije. Zamjenik ukrajinskog ministra obrane kaže da je zemlja do sada dobila samo 10 posto  od onoga što je tražila. Čelnici EU iz Francuske, Njemačke i Italije danas su u Kijevu kako bi se sastali s predsjednikom Zelenskim kako bi dali jamstva da će isporučiti više oružja Ukrajini .

Kakvo oružje Ukrajina traži?

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog, rekao je da je Ukrajini za okončanje rata potrebno 1000 haubica kalibra 155 mm (dalekometnih topničkih bacača), 300 višestrukih raketnih sustava, 500 tenkova, 2000 oklopnih vozila i 1000 dronova. Za neke od oružja koje Ukrajina želi, poput sustava HIMARS, potrebno je nekoliko tjedana obuke prije nego što uđu u bitku, tvrde najviši američki obrambeni dužnosnici koji brane spor tempo isporuke oružja.

Koje su zemlje poslale najviše oružja?

SAD je objavio da šalje topnički raketni sustav visoke pokretljivosti M142 (HIMARS), koji ispaljuje precizno vođene rakete koje mogu pogoditi ciljeve udaljene do 70 km, što je dosta dalje od dometa topništva koje Ukrajina trenutno posjeduje. London šalje višestruke raketne sustave M270 s preciznim streljivom M31A1 u Ukrajinu. Vlada kaže da će ukrajinski vojnici biti obučeni kako koristiti oružje, ali na teritoriju UK. Također, London je u Ukrajinu poslao oko  5000 komada lakog protutenkovskog oružja NLAW zajedno s oklopnim vozilima, bespilotnim letjelicama i projektilima, ukupno potrošivši 1.3 milijarde funti na vojnu potporu. Njemačka je obećala poslati svoj najmoderniji sustav protuzračne obrane “Iris-T” kako bi Ukrajini omogućila da “zaštiti cijele gradove” od ruskih zračnih napada. Međutim, do isporuke još nije došlo, a zapadni saveznici (tiho) i njemačka oporba (glasno) kritiziraju njemačku vladu da ne čini dovoljno.

Komentari

komentar

You may also like