Ukrajina spremna za scenarij dovršetka plinovoda Sjeverni tok 2

Andrey Kobolev, predsjednik ukrajinske energetske tvrtke Naftogaz Ukrainy, u intervjuu za medij Ukrainskaya Nedelya izjavio je kako se Kijev pripremio za scenarij dovršetka ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2.

“Pripremili smo se za ovaj scenarij. Ako pogledate brojeve ovog ljeta, zahvaljujući našim podzemnim skladištima i zbog pune integracije u europski sustav za tranzit plina, imat ćemo ravnotežu energetskih resursa i primat ćemo ih po poštenoj cijeni”, izjavio je Kobolev.

Pri tom je priznao kako zbog pokretanja navedenog plinovoda Ukrajina riskira gubitak prihoda od tranzita i “sigurnosne komponente”, ali je istodobno uvjeren kako u zemlji neće nedostajati plina.

“Na tržištu plina relativno smo zaštićeni, pa čak i ponovno izvozimo plin iz podzemnih skladišta. Ali na tržištu električne energije sada ovisimo o uvozu iz Bjelorusije. Ako sutra, iz nekog razloga, opskrba od tamo prestane, zemlja će se možda suočiti s neprekidnim zastojima”, kazao je predsjednik uprave ukrajinskog  Naftogaza.

Podsjećamo: prije samo 15-ak dana Andriy Kobolev je izjavio kako je zaustavljanje izgradnje ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 pitanje „života i smrti“ za Ukrajince (vidi poveznicu ispod teksta). Tada je kazao kako je, dok tranzit plina za Europu prolazi kroz Ukrajinu, „ ukrajinski plinovodni sustav dio obrambenog sustava”, a da bi promjena u zemljopisnom položaju opskrbe štetila Ukrajini“… „Tada će naša zemlja postati mnogo ranjivija na rusku agresiju. Zbog toga je zaustavljanje  Sjevernog toka 2, bez pretjerivanja, pitanje života ili smrti naših građana”, izjavio je predsjednik ukrajinske energetske tvrtke.

Što se promijenilo u ova dva tjedna, da bi od pitanja „života i smrti“ po Ukrajinu zbog puštanja u rad spomenutog plinovoda ono sada predstavljalo scenarij za koji je ta zemlja spremna nije baš jasno. Možda je ova najnovija izjava ukrajinskog službenika samo priprema za suočavanje s realnošću, iako još nitko sa 100-postotnom sigurnošću ne može reći kako će spomenuti baltički plinovod biti i dovršen. Međutim medijske glasine koje se čuju i idu baš u tom smjeru za sada su dominantne usprkos američkim sankcijama protiv Sjevernog toka 2 i snažnog pritiska koje Washington vrši na Berlin s ciljem njegovog odustajanja od tog energetskog projekta. Njega SAD i dobar dio članica EU predvođenih Poljskom smatraju geopolitičkim i štetnim po energetsku sigurnost EU.





Obustava izgradnje „Sjevernog toka 2“ za Ukrajinu je pitanje „života i smrti“

Komentari

komentar





You may also like