Ukrajina: Tijekom noći relativno mirno; Rusi optužuju Reuters za cenzuru

Tijekom protekle noći na bojišnicama u Ukrajini bilo je relativno mirno, objavili su u subotu ukrajinski izvori.

“U regijama Donjecka i Luhanska odbijeno je osam neprijateljskih napada, što je rezultiralo uništenjem tri neprijateljska tenka, osam topničkih sustava, sedam oklopnih vojnih vozila, jednog automobila i tri jedinice inženjerijske opreme”, objavio je stožer ukrajinske vojske u svom izvješću o situaciji u subotu. Donjeck i Luhansk zajedno čine regiju Donbas na krajnjem istoku Ukrajine koja graniči s Rusijom. Rusija je preusmjerila svoje napade na ovu regiju gdje se ruski separatisti bore protiv ukrajinskih vladinih snaga od 2014. godine. Pokušaji napada također su se uglavnom događali oko čeličane Azovstal u jugoistočnom lučkom gradu Mariupolju, prema ukrajinskoj vojsci.

Na drugim dijelovima fronta ruska aktivnost bila je ograničena na vojno izviđanje i topničku vatru, navodi se u izvješću. U regiji Izjum, na primjer, odakle Rusija planira veliko napredovanje prema Kramatorsku kako bi opkolila ukrajinske jedinice u regiji Donbasa, dronovi su korišteni za otkrivanje obrambenih položaja. Harkov, grad s više od milijun stanovnika, i lokaliteti izvan Donjecka, bili su na meti topničkih napada. Također je raspoređeno i rusko zrakoplovstvo. Međutim, nisu prijavljeni kopneni napadi. Ove informacije nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima optužio je Reuters da je “cenzurirao” izjavu osobe koja je preživjela rusko bombardiranje goleme čeličane u Mariupolju, ustvrdivši da je u vijestima ispušten dio u kojemu je kritizirala pripadnike ukrajinskih snaga.

Ruske su snage napale Ukrajinu 24. veljače i okupirale strateški lučki grad Mariupolj u kojemu su zadnji branitelji grada – i mnoštvo civila – ostali ukopani u mreži bunkera i tunela ispod čeličane Azovstalj. Ruski izaslanik u UN-u Dmitrij Poljanski rekao je da u Reutersovu vijest od 1. svibnja nije uključena izjava žene evakuirane iz čeličane. U izjavi medijima u dijelu Ukrajine koji je pod ruskim nadzorom, Natalija Usmanova rekla je da su ukrajinski vojnici nju i ostale civile držali u čeličani protiv njihove volje.

Glasnogovornik Reutersa izjavio je da ta novinska kuća stoji iza svojih izvješća. “Još pokušavamo potvrditi ključne elemente izjave Natalije Usmanove. Predani smo izvještavanju o sukobu u Ukrajini na nepristran i neovisan način, kao što to činimo diljem svijeta”, rekao je. Ukrajinsko ministarstvo obrane i glavni stožer nisu odmah odgovorili na pisane upite za komentar njezinih izjava.
“Reuters je, zapravo, cenzurirao ono što je ona doista rekla”, rekao je Poljanski na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a. Ruske televizijske mreže prenijele su njezinu izjavu. “Kako će zapadni gledatelji doznati istinu, posebno kada se ruski televizijski kanali, kao što svi znamo, protjeruju iz zapadnih zemalja? Tko ovdje širi propagandu? Procijenite sami”, dodao je.

Rusija je u petak sazvala sastanak kako bi se raspravilo o optužbama ukrajinskih snaga za zlostavljanje. Time je reagirala na neformalni sastanak Vijeća sigurnosti koji su prošli tjedan sazvale Francuska i Albanija na temu odgovornosti za ono što se događa u Ukrajini.

Komentari

komentar

You may also like