Ukrajina: Tisuće vagona zapelo na granici s Poljskom

U zapadnoj Ukrajini, oko 1100 vagona vlakova koji prevoze žito zaglavljeno je u blizini glavnog željezničkog graničnog prijelaza s Poljskom, ne mogu prevesti svoj teret u inozemstvo.

To su samo neki od 24.190 vagona koji prevoze raznu robu za izvoz, uključujući biljno ulje, željeznu rudu, metale, kemikalije i ugljen, koji od utorka čekaju da pređu zapadnu granicu Ukrajine, prema podacima državne željezničke kompanije, prenosi Reuters.

Uz rat koji bjesni duž južne obale zemlje, a njezine glavne luke blokirane ruskom invazijom, Ukrajina se bori s izvozom žitarica i druge robe, prema vladinim dužnosnicima i insajderima iz industrije. No, dok Kijev traži alternativne izvozne rute kopnenim putem, ti su napori otežani logističkim izazovima i birokracijom, kažu industrijski dužnosnici i trgovci robom.

Valerii Tkachov, zamjenik direktora komercijalnog odjela u državnoj željezničkoj tvrtki Ukrzaliznytsia, rekao je da 10 320 vagona – ili otprilike polovica ukupnog broja – čeka na raskrižju u blizini sela Izov, glavnog željezničkog graničnog prijelaza s Poljskom. Smješteno oko 130 kilometara sjeverno od Lavova, čvorište služi kao ulazna vrata za dolazak do poljske luke Gdanjsk.

Problem: ogromna količina robe koja treba pronaći alternativni put, što uzrokuje manjak svega, od željezničkih vagona do osoblja. Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a prije rata je izvozila 98% svojih žitarica preko Crnog mora. Obično je samo dio izvoza zemlje išao željeznicom jer su troškovi prijevoza vlakom veći od transporta brodom, piše Reuters.

Poteškoće dodatno otežavaju logistička pitanja, kao što su razlike u širini kolosijeka koji se koriste u Ukrajini i susjedima kao što je Poljska – nasljeđe iz vremena kada je Ukrajina bila dio Sovjetskog Saveza. Budući da ukrajinska željeznička mreža koristi rusku širinu tračnica od otprilike 1,5 metar, ili nekih 10 centimetara više od kolosijeka koji se koriste u većini Europe, željezničko osoblje mora podizati vagone dizalicom i ručno mijenjati šasiju kako bi odgovaralo poljskim tračnicama, rekao je Tkachov . Alternativno, mogu istovariti žitarice iz ukrajinskih vagona i uliti ih u poljske – proces koji može potrajati i do pola sata po vagonu.





Prekid ukrajinskog izvoza znači da će zemlje koje se oslanjaju na uvoz ukrajinskog žita – uključujući Kinu, Egipat, Tursku i Indoneziju – morati pronaći alternativne zalihe ili se suočiti s nestašicom hrane, upozorile su agencije za pomoć.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače pojačala je zabrinutost za globalnu sigurnost hrane, zbog čega su globalne cijene žitarica, gnojiva i goriva porasle. Cijene hrane rastu od sredine 2020. zbog prekida sadnje i žetve u mnogim zemljama tijekom prve godine pandemije COVID-19, a kasnije zbog problema u lancu opskrbe, prenosi Reuters.

Čak i dok Rusija smanjuje operacije oko Kijeva i sjevernog područja Černihiva kako bi se usredotočila na bitke na istoku, produljena blokada luka na jugu zadaje veliki udarac Ukrajini. Izvoz žitarica je kamen temeljac ukrajinskog gospodarstva – u ukupnom iznosu od oko 12,2 milijarde dolara u 2021. i čini gotovo petinu cjelokupnog izvoza zemlje, navodi se u službenim podacima.





Analitičari kažu da bi Ukrajina, koja je izvezla 43 milijuna tona žitarica od početka sezone u srpnju do invazije krajem veljače, mogla izvesti samo oko milijun tona žitarica u sljedeća tri mjeseca zbog logističkih poteškoća. Vlada je prije rata predviđala da bi izvoz žitarica ove sezone mogao doseći 65 milijuna tona, piše Reuters.

Komentari

komentar

You may also like