Ukrajina tvrdi da je lobirala kod Berlina blokadu certifikacije “Sjevernog toka 2”

Novo kašnjenje u odobravanju plinovoda Sjeverni tok 2 je rezultat lobiranja Kijeva, ustvrdio je ukrajinski ministar vanjskih poslova nakon što je berlinski regulator obustavio proces certifikacije.

Govoreći za informativni kanal Ukraine 24 u ponedjeljak, Dmitrij Kuleba je pohvalio pokušaje Ukrajine da odgodi odobrenje projekta. “Sjeverni tok 2 odavno je trebao raditi i zarađivati, ali činjenica da još uvijek ne funkcionira i da se protiv toga borimo rezultat je naših zajedničkih nastojanja”, rekao je. “Zajedno s našim partnerima značajno smo usporili realizaciju ovog projekta”.

Kuleba je također optužio Rusiju da pokušava pronaći sive zone u zakonodavstvu EU i stvoriti povlaštene uvjete za plinovod. Dodao je da su Ukrajina, kao i Bruxelles i članice 27-članog bloka, ujedinjene u svojim zahtjevima da Sjeverni tok 2 mora ispuniti “ne samo slovo, već i duh” Trećeg energetskog paketa EU, direktive koja se bori protiv monopola tržišta i zalaže za neovisnost istog.

Ministrovi komentari dolaze nakon što je Berlin prošlog tjedna pauzirao proces certificiranja plinovoda. Bit će zaustavljen sve dok se tvrtka koja stoji iza inicijative ne reorganizira u skladu s njemačkim zakonima. Ukrajina i Poljska aktivno se protive projektu Sjeverni tok 2. Njemački regulator prošlog je tjedna dodao dvije zemlje u proces certificiranja. Međutim, one nemaju ovlasti blokirati njegovu provedbu i mogu samo dati svoje mišljenje o projektu.

Kijev također tvrdi da će izgubiti milijarde dolara ako dođe do smanjenja količine ruskog plina koji se izvozi kroz sovjetsku mrežu plinovoda koja se proteže kroz zemlju, a koje Ukrajina zarađuje kroz tranzitne takse. U intervjuu za britanski Financial Times ranije ovog mjeseca, čelnik ukrajinske državne plinske tvrtke Naftogaz, Yuriy Vitrenko ustvrdio je da novi pothvat povećava “šanse za potpuni rat između Rusije i Ukrajine sa svim njegovim posljedicama”, jer bi zaobilaženje zemlje moglo bi značiti da je Kijev ranjiviji.

S druge strane, Moskva inzistira na tome da projekt, ne samo da osigurava sigurnost opskrbe, već koristi potrošačima u EU. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je ranije ovog mjeseca da i Zapad i Rusija mogu obostrano imati korist od Sjevernog toka 2, a da pri tome ne moraju od ičega odustati. Izgradnja Sjevernog toka 2, koji povezuje sibirska plinska polja s potrošačima u zapadnoj Europi preko Baltičkog mora, završena je u rujnu. Nakon što slanje plina bude odobreno, moći će transportirati do 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje.





Komentari

komentar

You may also like