Ukrajina tvrdi da je Odesa napadnuta iranskim dronovima “kamikazama”

Ukrajina je danas priopćila da je južni lučki grad Odesa napadnut bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje tijekom noći, dva dana nakon što je ruski napad takvim oružjem navodno ubio dva civila. Odesu su ponovno napale neprijateljske bespilotne letjelice kamikaze, priopćilo je Operativno zapovjedništvo Jug ukrajinske vojske preko Facebooka.

“Neprijatelj je tri puta pogodio upravnu zgradu u centru grada. Jednu bespilotnu letjelicu oborile su snage protuzračne obrane. Nisu zabilježene nikakve žrtve”, objavili su iz ukrajinske vojske. “Bile su to iranske bespilotne letjelice”, rekla je kasnije za AFP glasnogovornica ukrajinskog Južnog zapovjedništva Natalija Gumenjuk.

Napadi su uslijedili dva dana nakon što su dva civila ubijena u Odesi u ruskom napadu dronovima iranske proizvodnje. Četiri bespilotne letjelice iranske proizvodnje oborene su u petak na jugu zemlje, priopćile su ukrajinske oružane snage.

Prema navodima iz Ukrajine, protuzračna obrana dosad je oborila nekoliko dronova-kamikaza Shahed-136 te jedan veći napadački dron Mohajer-6. Kijev je kasnije priopćio da je odlučio smanjiti diplomatsku prisutnost Irana u Ukrajini zbog isporuke bespilotnih letjelica Rusiji. “Kao odgovor na takav neprijateljski čin, ukrajinska strana odlučila je oduzeti akreditaciju veleposlaniku Irana u Ukrajini kao i značajno smanjiti broj diplomatskog osoblja iranskog veleposlanstva u Kijevu. Korištenje oružja iranske proizvodnje od strane ruskih trupa… koraci su koje je Iran poduzeo protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, kao i protiv života i zdravlja ukrajinskih građana”, tvrde iz Kijeva. Iz Teherana su odgovorili da oni zauzimaju poziciju “aktivne neutralnosti” te da nisu slali dronove, već je riječ o nepotvrđenim informacijama iz stranih medija.

Komentari

komentar





You may also like