Ukrajina tvrdi da je Rusija poslala Siriji oko 100.000 tona “ukradene” pšenice; Rusija niječe sve optužbe

Rusija je poslala Siriji oko 100.000 tona pšenice koja se od početka invazije krade iz ukrajinskih regija, objavilo je u ukrajinsko veleposlanstvo u Bejrutu ocijenivši da je to “kriminalna aktivnost”, prenosi Reuters.

Ukrajinsko veleposlanstvo je izjavilo da su pošiljke isporučene brodom “Matros Pozynich” koji plovi pod ruskom zastavom, a koji je pristao u sirijsku luku Latakiju potkraj svibnja. Podaci Refinitiva pokazuju da je taj brod utovario pšenicu u Sevastopolju na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., i da je krenuo na put 19. svibnja s odredišnom točkom Sirijom. Satelitske snimke Planet Labs PBC-a, od 29. svibnja, potvrdile su da je taj brod pristao u Latakiju.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Libanonu, pozivajući se na ukrajinske vlasti, tvrdi da je žito na tom brodu “ukradeno” iz ukrajinskih skladišta u područjima koja su nedavno okupirale ruske snage. Rusija niječe sve optužbe, a rusko ministarstvo obrane i sirijsko ministarstvo informacija odbili su Reutersov zahtjev za komentarom.

“Pšenica je ukradena iz skladišta u kojem se čuva pšenica iz tri ukrajinske regije”, navelo je ukrajinsko veleposlanstvo. “To je kriminalna aktivnost”, ocijenilo je, dodajući da se već obratilo sirijskim vlastima, ali nije dobilo odgovor.

Veleposlanstvo ističe da je u zadnja tri mjeseca u Siriju stiglo više od 100.000 tona “ukradene” ukrajinske pšenice, u vrijednosti od više preko 40 milijuna američkih dolara (po sadašnjim cijenama tona pšenice vrijedi više od 400 američkih dolara). Podsjetimo, Rusija je obećala isporučiti Siriji milijun tona pšenice prema bilateralnom sporazumu iz 2021., navodi Interfax.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede prošli je mjesec priopćilo da je iz okupiranih regija ukradeno 500.000 tona pšenice. Prema ministarstvu, žito se šalje ili u Rusiju (iz Harkiva, Donjecka i Luhanska) ili na Krim (iz regija Zaporižja i Herson). Herson je počeo izvoziti žito u Rusiju, izvijestio je ovaj tjedan TASS, pozivajući se na lokalnog ruskog dužnosnika, ne navodeći kako se financira. Ukrajina je prošli mjesec zahvalila Egiptu što je odbio ruski brod sa žitom za koji Kijev također tvrdi da mu je ukradeno.





Komentari

komentar

You may also like