Ukrajina tvrdi da je spremna za pridruživanje Bjelorusije ruskim ratnim naporima

Kijev će biti spreman ako se bjeloruske oružane snage pridruže ruskim ratnim naporima u Ukrajini, rekao je u srijedu glasnogovornik ukrajinske Državne granične službe, izvještava Reuters.

Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, tvrdi da je njezina vojska u srijedu započela velike vježbe kako bi provjerila svoju borbenu spremnost i da ne predstavljaju prijetnju njezinim susjedima.

“Ne isključujemo da bi Ruska Federacija u nekom trenutku mogla upotrijebiti teritorij Bjelorusije, Oružane snage Republike Bjelorusije, protiv Ukrajine”, rekao je Andrij Demčenko, glasnogovornik ukrajinske Državne granične službe. “Stoga smo spremni”, rekao je, dodajući da je granica s Bjelorusijom ojačana otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Rusija je započela invaziju nakon zajedničkih vježbi s Bjelorusijom koje su joj omogućile da premjesti više snaga bliže granici s Ukrajinom. Područja Ukrajine u susjedstvu Bjelorusije našla su se pod ruskim napadom u početnoj fazi invazije, ali su ruski napadi sada usredotočeni na istočne i jugoistočne regije Ukrajine.

Demčenko je rekao da je Ukrajina također ojačala svoju granicu s regijom Pridnjestrovlja koju podupire Rusija. Ondje napetosti rastu otkako su lokalne vlasti izjavile da je ta regija podvrgnuta nizu napada. Ukrajinski dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog situacije u Pridnjestrovlju i osudili, kako je rečeno, pokušaje Rusije da uvuče regiju u ruski rat protiv Ukrajine. Moskva je također izrazila zabrinutost i rekla da pomno prati događaje u Pridnjestrovlja.

Kent Logsdon, američki veleposlanik u Moldaviji, rekao je u srijedu da su ruska invazija na Ukrajinu i ono što je opisao kao njezini pokušaji da precrta kartu Europe pod prijetnjom oružjem uzrok velike zabrinutosti diljem svijeta. No, na konferenciji u Moldaviji rekao je da Washington nema dokaza da Moskva želi proširiti rat na Moldaviju i rekao je da će ruski predsjednik Vladimir Putin izgubiti rat, javljaju moldavski mediji.

Osim toga, zapovjednik krajnje desne pukovnije Azov objavio je u srijedu da ukrajinske snage u čeličani Azovstalj u Mariupolju vode “teške krvave bitke” protiv ruskih vojnika. “Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja…situacija je izuzetno teška”, rekao je zapovjednik Denis Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu, prenosi Reuters.





Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je pozvao glavnog tajnika UN-a da pomogne spasiti ljude iz opkoljene čeličane Azovstalj. “Ugroženi su životi ljudi koji su ondje ostali. Nama je svaki život važan. Molimo vas, pomozite da ih spasimo”, stoji u izjavi ukrajinskog predsjednika upućenoj glavnome tajniku UN-a Antoniju Guterresu.

Rusija je u srijedu navečer objavila da će njezine snage prekinuti vatru na čeličanu Azovstal u Mariupolju i otvoriti trodnevni humanitarni koridor za evakuaciju civila.

Bjelorusija započela iznenadne vježbe borbene spremnosti





Komentari

komentar

You may also like