Ukrajina tvrdi da je uništila ruski desantni brod kod okupiranog Berdjanska

Ruski desantni brod uništen je, a dva manja plovila su oštećena kod ukrajinskog grada Berdjanska, prema navodima ukrajinske strane. Ukrajinska mornarica objavila je danas snimku za koju tvrde da je dokaz da su njezine snage uništile brod Orsk.

“Veliki desantni brod Orsk iz Crnomorske flote okupatora uništen je u luci Berdjansk koju je zauzela Rusija”, objavila je ukrajinska mornarica na Facebooku.

“Da, uništen je”, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyar, prenosi Reuters. “Brod je mogao nositi 45 oklopnih transportera i 400 ljudi”, rekla je. Ruske oružane snage potvrdile su u ponedjeljak da je brod usidren u Berdjansku, crnomorskom lučkom gradu, kako bi dopremio vojnu opremu. No, Moskva nije potvrdila uništenje broda. Kada je Orsk stigao Berdjansk u ponedjeljak, ruska vojna TV postaja Zvezda izvijestila je: “Južni bok specijalne operacije sada može primiti bilo što, uključujući oklopna vozila i streljivo u bilo kojem trenutku. Luka i cijeli grad su pod pouzdanom zaštitom ruske protuzračne obrane”. Zvezda je priopćila da je u operaciji sudjelovalo 10 brodova, od kojih je svaki nosio do 20 tenkova ili 40 oklopnih transportera.

Ranije ovog tjedna, ruski medij RT izvijestio je da su ukrajinske rakete više puta gađale luku Berdjansk, ali da je svaku raketu presrela ruska protuzračna obrana.

Orsk je sovjetski desantni brod iz 60-tih. Jedan od 14 takvih brodova klase Tapir, od kojih je većina “umirovljeno”. Dugačak je 112 metara.

Komentari

komentar





You may also like