Ukrajina tvrdi da je zaplijenila 500 tona ruskog oružja

Tijekom brojnih pretraga i racija službenici Ukrajinske sigurnosne službe (SBU) pronašli su više od 500 tona prokrijumčarenog oružja i rezervnih dijelova, tvrde iz ukrajinske službe, a prenosi Defense Express.

Ukrajinsko ministarstvo obrane zaprimilo je  veliku količinu oružja, streljiva i rezervnih dijelova za vojnu opremu koju su zaplijenili službenici SBU-a. Prema medijskoj službi ministarstva, ukupna vrijednost ovog arsenala je oko milijardu grivnja (oko 38 milijuna dolara).

Među zaplijenjenim oružjem su: bacači granata, mine, eksplozivi (TNT), 36 projektila 5B27D (dio SAM 125 Pechora), puške, motori i komponente za zrakoplovnu opremu (helikopteri Mi-24, zrakoplovi Su i MiG), komponente za vojna oklopna vozila (BMP, BRDM, oklopni transporteri, tenkovi), protuzračni raketni sustavi, MLRS te fosforna i klorovodična kiseline.

Ovo su najveće zaplijene u povijesti Ukrajine. SBU tvrdi da je riječ o nezakonitim radnjama ruskih državnih tvrtki koje su pokušale iskoristiti teritorij Ukrajine za tranzit i skladištenje oružja. “Ruske državne tvrtke koristile su teritorij Ukrajine za tranzit vojne robe i neutvrđeno su je akumulirale na teritoriju Ukrajine, ali ne kao vojno vlasništvo. SBU je pokrenula kazneni postupak zbog ove činjenice”, rekao je glasnogovornik SBU, Artem Dekhtyarenko.

Komentari

komentar
You may also like