Ukrajina tvrdi da pokreće protunapad “u nekoliko operativnih područja”

Ukrajinske oružane snage pokreću protunapad protiv ruskih snaga “u nekoliko operativnih područja”, napisao je u jutros na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. “Ovo radikalno mijenja dispozicije strana”, dodao je, ne iznoseći detalje.

Iznoseći zadnje podatke o stanju na terenu, glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga osvrnuo se na “visok intenzitet sukobljenosti”, ali nije rekao gdje su borbe bile najžešće. Ukrajinski dužnosnici također su rekli da raste broj mrtvih u ratu koji je počeo kada je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Borbe u predgrađima Kijeva definitivno pokazuju dinamiku napada i protunapada u kojoj je bitan svaki kilometar već danima.

Služba za hitne slučajeve u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkivu priopćila je u srijedu da je najmanje 500 stanovnika grada Harkiva ubijeno. Glavna tužiteljica Ukrajine je na Facebooku objavila da je do sada u ratu ubijeno 103 djece. Ruske snage su napale više od 400 obrazovnih ustanova, a 59 ih je uništeno, rekla je. Moskva za većinu ovakvih navoda tvrdi da su lažirani.

Guverner regije Černihiva na sjeveru Ukrajine rekao je da nema struje u glavnom gradu regije Černihivu, niti u nekim drugim naseljima na tom području. No, guverner Viačeslav Čaus rekao je da su ukrajinske oružane snage “moćne i svakog sata nanose snažne udarce ruskom neprijatelju”.

Komentari

komentar





You may also like