Ukrajina tvrdi da Rusija traži slabe točke u obrani u blizini ključne rijeke

Rusija traži slabe točke u ukrajinskoj obrani u blizini rijeke Severski Donjec u istočnoj Ukrajini, rekao je u petak glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Motuzyanyk, izvještava Reuters.

Ministar je na nacionalnoj televiziji izjavio da ruske snage nisu odustale od pokušaja pokretanja jurišnih operacija u tom području.

Ako Rusija zauzme gradove Sjevjerodoneck i Lisičansk na Severskom Donjecu, držat će cijeli Luhansk, jednu od dviju pokrajina u regiji Donbas na koje Moskva polaže pravo u ime separatista.  “Strateški je cilj Rusije potpuno uništenje Ukrajine… Ne daju nam da živimo u miru”, rekao je Motuzyanyk. “Ruska Federacija želi potpuno uništiti ukrajinsku državnost i ovdje postaviti vladu koju može kontrolirati.” Rusija je ranije demantirala takve tvrdnje. Tvrdi da je “specijalna vojna operacija” u Ukrajini namijenjena razoružanju i “denacifikaciji” susjeda. Ukrajina i njezini saveznici invaziju smatraju ničim izazvanom agresijom.

Motuzyanyk je rekao da je situacija mirnija na jugu Ukrajine, gdje Rusija pokušava nametnuti svoju vlast na dijelu okupiranog teritorija koji se proteže u provincijama Herson i Zaporižja. Nije iznio detalje tog navoda. Nataliya Gumenyuk, glasnogovornica ukrajinskih snaga na jugu Ukrajine, navela je da Rusija na moru ima raspoređeno 40 krstarećih projektila usmjerenih ka ukrajinskim metama. Nije rekla kako je Ukrajina došla do informacija, a Reuters nije mogao provjeriti njezine tvrdnje. “Moramo biti spremni na pojačane raketne napade”, izjavila je za nacionalnu televiziju.

Kritično stanje za Kijev na ukrajinskim bojišnicama. Ruska vojska uništila centar za obuku stranih plaćenika





 

Komentari

komentar





You may also like