Ukrajina tvrdi da se Rusija povukla iz gradova preko puta Hersona

Ukrajinska vojska objavila je u četvrtak da je Rusija povukla određeni broj vojnika iz gradova na suprotnoj obali Dnjepra kod Hersona, što je prvo ukrajinsko izvješće o ruskom povlačenju s tog područja na jugu, izvještava Reuters.

U priopćenju nije bilo drugih pojedinosti, te se ne spominje mogući prelazak ukrajinskih snaga preko rijeke Dnjepra. Ukrajinski dužnosnici također su naglasili da je Rusija intenzivirala granatiranje preko rijeke, ponovno oštetivši električnu mrežu u Hersonu gdje je počelo njezino obnavljanje gotovo tri tjedna nakon što je ruska vojska napustila grad i pobjegla preko rijeke.

Otkad je Rusija napustila Herson prošli mjesec, deveti mjesec svoje invazije Ukrajine, rijeka Dnjepar sada formira cijeli južni pojas bojišnice. Rusija je već poručila civilima da napuste gradove unutar 15 kilometara od rijeke i povuku svoju civilnu upravu iz grada Nova Kakhovka na obali rijeke. Ukrajinski dužnosnici prethodno su rekli da je Rusija povukla nešto artiljerije blizu rijeke na sigurnije pozicije nešto dalje, ali dosad nisu govorili o tome da ruske snage napuštaju gradove.

“Primjetno je smanjenje ruskih vojnika i vojne opreme u naselju Oleški”, objavila je vojska, govoreći o gradu koji se nalazi preko puta Hersona, na drugoj strani Dnjepra, do kojeg je vodio razrušeni most. “Neprijateljska vojska povukla se iz određenih naselja oblasti Herson i nestala u šumskim pojasima uzduž autoputa Oleški – Hola Pristan”, rečeno je u kontekstu 25 kilometara dugačke ceste koja prolazi preko riječnih gradova razmještenih u šumskim predjelima na obali preko puta Hersona. Tvrdi se da su u području ostali uglavnom nedavno mobilizirani ruski rezervisti, što daje naslutiti da su najbolje utrenirani profesionalni vojnici već napustili područje. Reuters nije mogao nezavisno potvrditi ta izvješća.

Zasebno, Ukrajina je pojačala sigurnost u svojim diplomatskim misijama diljem svijeta u četvrtak nakon što je eksplodirala bomba u njihovu veleposlanstvu u Madridu, jedan od nekoliko uređaja koji je poslan metama u Španjolskoj, među kojima je i premijer Pedro Sanchez. Veleposlanik Serhij Pohorelcev rekao je ukrajinskom mediju Europska Pravda da je izvan zgrade otvoren sumnjiv paket naslovljen na njega, a zaposlenik veleposlanstva koji ga je otvorio ozlijeđen je u eksploziji.

Rusija poslala u Ukrajinu razorni raketni lanser Tornado-S





Komentari

komentar





You may also like