Ukrajina tvrdi da su pregovori s Rusijom oko nuklearne elektrane Zaporižje u “slijepoj ulici”

Ukrajina je priopćila da su diplomatski pregovori između Kijeva i Moskve o nuklearnoj elektrani Zaporižja (ZNPP) zapali u “slijepu ulicu”, dok se borbe oko elektrane pod ruskom kontrolom nastavljaju više od 12 mjeseci, izvještava Anadolu.

“Trenutno je situacija zašla u slijepu ulicu. Naš stav, koji iznosimo na svim međunarodnim platformama, svodi se na činjenicu da se bilo kakvi pregovori u vezi s nuklearnom elektranom trebaju temeljiti na: prvo, demilitarizaciji elektrane, i drugo, izlasku zaposlenika Rosatoma iz ZNPP-a,” izjavio je u nedjelju ukrajinski ministar energetike German Galuščenko prilikom emitiranja emisije United News, inicijative za prikupljanje humanitarnih donacija.

Galuščenko je naveo da je još jedan aspekt stajališta Kijeva u vezi s elektranom da ukrajinskom osoblju treba dati priliku da upravlja nuklearnim postrojenjem mirno i bez pritiska, ali da su dobili dekret od Rusije u kojem se tvrdi da je elektrana “savezno vlasništvo”. Galuščenko je dalje rekao da je ukrajinsko ministarstvo energetike primilo izvješća od osoblja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stacioniranog u postrojenju koja pokazuju da se Rusi u elektrani ponašaju “krajnje neprofesionalno”. “Misija IAEA-e potvrđuje da Rusi upravljaju elektranom na takav način da se stanje opreme i postrojenja u elektrani znatno pogoršava. Postoji osjećaj da je jedan od ciljeva osvajača prepustiti je u neradnom stanju nakon deokupacije”, rekao je Galuščenko.

Ministar je najavio da će se Ukrajina u budućnosti oslanjati na razvoj nuklearne proizvodnje i obnovljivih izvora energije, rekavši da će nuklearna energija osigurati do polovice energetskih potreba zemlje, dok će se obnovljivi izvori energije koristiti za proizvodnju ostatka. “Ukrajina ima ogroman potencijal za razvoj malih modularnih reaktora. Budućnost Ukrajine je veliko energetsko središte za Europu. Za to imamo mogućnosti, kapacitete i visokokvalificirane stručnjake“, dodao je.

Zaporižja, najveća europska i jedna od 10 najvećih nuklearnih elektrana na svijetu, pod kontrolom je Rusije od ožujka 2022., ubrzo nakon početka rata u Ukrajini. Strah od nuklearne katastrofe i dalje postoji zbog izvješća o granatiranju tog područja.

Rusija postavlja štit nad skladištem nuklearnog otpada u Zaporižji





 

Komentari

komentar





You may also like