Ukrajina upozorava na mogući lažirani napad kako bi se Bjelorusija uvukla u rat

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo preko snimke se obratilo građanima Bjelorusije. Trominutna snimka na ruskom jeziku objavljena je na Facebook stranici ukrajinskog Glavnog stožera. U videu predstavnici ukrajinskih oružanih snaga kažu da Rusija priprema lažirati napad na bjeloruski teritorij koji bi mogao uključivati ​​nuklearna postrojenja. Prema ukrajinskoj vojsci, cilj Rusije je “uvući Bjelorusiju u rat s Ukrajinom svim potrebnim sredstvima”. Vojni dužnosnici iz Ukrajine pozivaju Bjeloruse da “prate sve sumnjive aktivnosti”. “Vaša je vlada već djelomično prekršila ustav dopustivši rusku vojnu agresiju na Ukrajinu korištenjem vašeg teritorija, infrastrukture i resursa. Ne dopustite da vas dodatno uvuče u rat”, poručuju iz Kijeva i računaju na sve veće nezadovoljstvo stanovništva Bjelorusije prema Lukašenku.

Upozorenje iz Kijeva dolazi nakon oštre retorike Lukašenka, predsjednika Bjelorusije. Lukašenko je obećao snažan odgovor Moskve i Minska u slučaju napada sa zapada ili juga. “Ako nas iznenada netko napadne, ne možete zamisliti kako možemo odgovoriti”, upozorio je Lukašenko, prenosi ga bjeloruska agencija Belta. “Odgovorit ćemo tako da neće drhtati samo Europa. Nećemo reagirati samo mi jer prema sporazumima s Rusijom, ovo je naša zajednička grupacija oružanih snaga”, rekao je Lukašenko na marginama samita Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) u Erevanu.

Komentirao je i pretpostavke američkih medija da će bjeloruska vojska uskoro ući u Ukrajinu. “To je potpuna besmislica. Ako se uključimo u sukob s našim oružanim snagama, nećemo učiniti ništa pozitivno, naprotiv, učinit ćemo još gore. To nije uloga Bjelorusije u ovom sukobu”, rekao je Lukašenko. Kontroverzni autoritarni predsjednik je također rekao da su pregovori sada u “rukama Ukrajine” i da ako se Zelenski ne odluči za pregovore, da će to rezultirati uništenjem Ukrajine kao države. Lukašenko je također izjavio da je 30 milijuna ljudi iz SSSR-a umrlo tijekom Drugog svjetskog rata, ali sada se “nitko toga ne sjeća”, a s Njemačkom su “svi spremni ne samo razgovarati, već surađivati ​​i biti prijatelji”. Predsjednik je siguran da će se isto dogoditi i s odnosima s Ukrajincima.

Komentari

komentar

You may also like