Ukrajina već krenula kažnjavati kolaboracioniste na oslobođenom teritoriju

Gradovi Izjum i Kupjansk najvažniji su strateški dobici ukrajinske vojske posljednjih dana. Služili su kao logistička središta za rusko napredovanje u Lugansku i Donjecku i služili su kao čvorišta za dopremanje opreme za gotovo svakodnevno granatiranje Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Nakon naglog oslobođenja oko 2000 četvornih kilometara (po nekim procjenama i 3000), već je uslijedila mukotrpna obnova uprave u deokupiranim područjima, izvještava Al Jazeera. Navodno se u okupirana mjesta vraćaju policijske jedinice Ukrajine. Sam predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao stanovnike da prijave ratne zločine koje su počinile ruske snage. “Molim Ukrajince u oslobođenim područjima da obavijeste naše snage o zločinima okupatora na ukrajinskoj zemlji”, rekao je u petak predsjednik iz Kijeva. Najmanje tisuću civila umrlo je samo u Izjumu, uglavnom zato što nisu imali pristup zdravstvenoj skrbi, rekao je čelnik gradskog vijeća Maksim Strelnikov u televizijskom obraćanju. Štoviše, granatiranje je uništilo oko 80 posto zgrada u gradu, rekao je.

Uspostavu vlasti prati progon dužnosnika i službenika reda koji su surađivali s Rusima. Roman Dudin, glavni dužnosnik harkovske obavještajne službe pri Sigurnosnoj službi Ukrajine (SBU), već je optužen za izdaju, priopćilo je danas ukrajinsko državno tužiteljstvo. U međuvremenu, ekonomska obnova moguća je samo uz izravnu vladinu intervenciju, rekao je kijevski analitičar. “Prvo, moraju postojati državna jamstva za provizije,” uglavnom kroz nabavu lokalno proizvedene hrane i građevinskog materijala, rekao je Aleksej Kušč za Al Jazeeru. Ta će se dobra morati podijeliti mještanima kao humanitarna pomoć, dok bi vlada također trebala odobriti porezne olakšice i obećati nadoknadu za izgubljenu imovinu, rekao je.

Rusija je uzvratila na protuofenzivu namjernim udarima na elektrane diljem Ukrajine što je dovelo do nestanka struje u pet regija u nedjelju i ponedjeljak ujutro.

Komentari

komentar





You may also like