Ukrajina zatražila od SAD-a da joj dozvoli opskrbu zrakoplovima Su-25

Ukrajina se obratila Sjedinjenim Državama sa zahtjevom, između ostalog, da prebace ruske jurišne zrakoplove Su-25 kao vojnu pomoć, objavio je CNN pozivajući se na popis oružja koje je Kijev dostavio u Washington.

“Zastupnik Jason Crowe, demokrat iz Colorada, rekao je u srijedu na saslušanju Odbora za oružane snage Predstavničkog doma da najnoviji popis predstavljen Kongresu ovog tjedna odražava ‘hitne potrebe’ ukrajinskog vojnog i civilnog vodstva… Popis također uključuje borbene zrakoplove, u poglavito Su-25, jurišni zrakoplov ruske proizvodnje sličan američkom A-10 Warthog”, navodi CNN.

Ukrajinska strana također je najavila potrebu prebacivanja u Kijev izviđačkih i napadačkih bespilotnih letjelica, taktičkih radara i sustava za elektroničko ratovanje s bespilotnim letjelicama, navodi američki medij.

Pentagon ranije nije podržao planove Poljske da ukrajinskoj vojsci pošalje nekoliko desetaka zrakoplova MiG-29 sovjetske proizvodnje. Prema planu poljskih vlasti, lovci su trebali biti prebačeni u američku zračnu bazu u Njemačkoj kako bi SAD odlučile o njihovoj sudbini. Međutim, prema Pentagonu, američka obavještajna zajednica zaključila je da bi se prijenos MiG-29 mogao protumačiti kao potez eskalacije i za sobom povući “značajnu reakciju” s ruske strane, povećavajući uključenost NATO-a u sukob.

Sjedinjene Države također su ranije najavile da odbijaju isporuku borbenih zrakoplova Ukrajini, tvrdeći da bi takav korak Rusija mogla shvatiti kao “eskalaciju”, što povlači ozbiljne rizike.

 





Komentari

komentar

You may also like