Ukrajina zaustavlja ključni tranzit ruskog plina u Europu

Ukrajina je u utorak priopćila da će od srijede obustaviti protok plina kroz tranzitnu točku Sokhranivka za koju se tvrdi da kroz Ukrajinu isporučuje gotovo trećinu goriva iz Rusije u Europu.  Ukrajina je ostala glavna tranzitna ruta za ruski plin u Europu čak i nakon invazije Moskve, izvještava Reuters.

Oko 30% ruskog plina u Europu se isporučuje preko Sokhranivke, koja se nalazi u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini. Točka ima kapacitet isporuke prirodnog plina od oko 30 milijuna kubnih metara dnevno. Ukrajinski operater prijenosnog sustava plina ponudio je premještanje pogođenog toka na točku Sudzha, rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov, prenosi Anadolu Agency.

GTSOU, koji upravlja plinskim sustavom Ukrajine, rekao je da će od srijede zaustaviti isporuke rutom Sokhranivka, proglašavajući “višu silu”, klauzulu na koju se poziva kada je poduzeće pogođeno nečim što je izvan njegove kontrole. Tvrtka je priopćila da ne može raditi na plinskoj kompresorskoj stanici Novopskov zbog “uplitanja okupacijskih snaga u tehničke procese”, dodajući da bi privremeno mogla premjestiti pogođeni tok na točku fizičke interkonekcije Sudzha koja se nalazi na teritoriju pod kontrolom Ukrajine. No, Gazprom, koji ima monopol na izvoz ruskog plina plinovodom, rekao je da je “tehnološki nemoguće” transportirati količinu prirodnog plina koji se prenosi preko Sokhranivke do točke Sudzha, kao što je GTSOU predložio. Izvršni direktor GTSOU-a Sergiy Makogon rekao je Reutersu da su ruske okupacijske snage počele uzimati plin u tranzitu kroz Ukrajinu i slati ga u dvije separatističke regije koje podržava Rusija na istoku zemlje. Nije naveo dokaze.

Ukrajinska obustava protoka ruskog prirodnog plina kroz rutu Sokhranivka ne bi trebala imati utjecaja na domaće ukrajinsko tržište, rekao je za Reuters čelnik državne energetske tvrtke Naftogaz Yuriy Vitrenko. Državna plinska tvrtka u Moldaviji, maloj državi na zapadnoj granici Ukrajine, rekla je da nije primila nikakvu obavijest od GTSOU-a ili Gazproma da će opskrba biti prekinuta.

Kompresorska stanica Novopskov u regiji Lugansk u istočnoj Ukrajini okupirana je od strane ruskih snaga i separatističkih boraca ubrzo nakon što je Moskva u veljači započela, kako opisuje, “specijalnu vojnu operaciju”. To je prvi kompresor u ukrajinskom plinskom tranzitnom sustavu u regiji Lugansk, tranzitna ruta za oko 32,6 milijuna kubičnih metara plina dnevno, odnosno trećinu ruskog plina koji se u Europu dovodi preko Ukrajine, priopćio je GTSOU.

Ruska tvrtka priopćila je da ne vidi dokaze o ‘višoj sili’ ili preprekama da se nastavi po starom. Gazprom je dodao da ispunjava sve obveze prema kupcima plina u Europi.





Sjedinjene Države pozvale su zemlje da smanje ovisnost o ruskoj energiji i zabranile su uvoz ruske nafte i drugih energenata kao odmazdu za invaziju na Ukrajinu. Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da objava od utorka ne mijenja vremenski okvir za smanjenje globalne ovisnosti o ruskoj nafti “što je prije moguće“.

 

Komentari

komentar





You may also like