Ukrajina zbog straha od ruskih napada danas neće otvarati sigurnosne koridore

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) objavio je da, unatoč apelima Rusiji i Ukrajini za omogućavanjem sigurnog prolaza, još uvijek ne može dostaviti pomoć u opkoljeni Mariupolj, prenosi BBC. Uz to, britanska vojna obavještajna služba javlja da Rusi nastavljaju blokadu ukrajinske obale na Crnom moru te tako onemogućuju Ukrajini sudjelovanje u međunarodnoj pomorskoj trgovini.

Glasnogovornik ICRC-a, Matt Morris, izjavio je da obje zaraćene strane moraju biti jamci za siguran prolaz, objaviti rutu i omogućiti dovoljno vremena za evakuaciju civila. “Trenutno nemamo tim koji može pristupiti”, kazao je za BBC.

Danas je Vadym Boichenko, gradonačelnik Mariupolja, izjavio da je oko 160 tisuća ljudi zarobljeno u okupiranom Mariupolju bez grijanja i električne energije.”Grad mora biti u potpunosti evakuiran”, izjavio je i dodao da su stanovnici izloženi neviđenoj humanitarnoj krizi. Prozvao je pritom Ruse ukazavši na to da nije omogućen siguran prolaz pri posljednjem pokušaju evakuacije civila iz grada.”Ruska Federacija igra se s nama. Mi smo u rukama osvajača”, zaključio je.

U isto vrijeme, Ukrajina optužuje Rusiju za prisilnu evakuaciju tisuće civila koji se odvode na teritorije pod kontrolom ruske vojske. Zbog toga je prošli tjedan Mykhailo Radutskyi, predsjednik odbora za javno zdravstvo u ukrajinskom parlamentu, apelirao Crvenom križu da ne priznaje ruske humanitarne koridore jer bi time, tvrdi Radutskyi, legitimizirali otmicu ukrajinskih građana. Crveni križ je potom objavio da nikada ne pomaže u prisilnim evakuacijama te su zanijekali plan pomoći Rusiji da “filtrira” ukrajinske izbjeglice iz Mariupolja, prenosi Reuters.

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da nema namjeru otvarati sigurne prolaze u državi potvrdivši tako strah od ruskih napada. “Naše su obavještajne službe javile da postoji mogućnost ‘provokacija’ od strane okupatora na rute humanitarnih koridora. Stoga, zbog sigurnosti građana danas nećemo otvarati nikakve humanitarne koridore”, izjavila je zamjenica premijera Iryna Vereshchuk.

Podsjećamo, obje se strane međusobno optužuju za neuspješne dogovore oko evakuacije civila iz Mariupolja, grada čije bi osvajanje Rusima osiguralo kopnenu vezu s Krimskim poluotokom kojeg je Moskva aneksirala od Ukrajine 2014. godine.





Komentari

komentar

You may also like