Ukrajina: Žestoke borbe na istoku, Europa dogovorila dodatnu vojnu pomoć

Ruske snage gađale su ciljeve u istočnoj i južnoj Ukrajini projektilima, bespilotnim letjelicama i topništvom, priopćio je ukrajinski Glavni stožer u ponedjeljak, dok su milijuni ostali bez struje na temperaturama ispod ništice nakon novih napada na ključnu infrastrukturu, javlja Reuters.

Ministri vanjskih poslova Europske unije složili su se uložiti još 2 milijarde eura u fond koji je korišten za plaćanje vojne potpore Ukrajini, nakon što je uvelike iscrpljen tijekom gotovo 10 mjeseci rata. Ministri EU-a također su trebali raspravljati o devetom paketu sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, dok se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij trebao obratiti na internetskom skupu čelnika Grupe sedam (G7) o ratu.

Nema mirovnih pregovora i ne nazire se kraj najsmrtonosnijem sukobu u Europi od Drugog svjetskog rata, koji Moskva opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju”, a Ukrajina i njezini saveznici nazivaju ničim izazvanim činom agresije. Rusija još ne vidi “konstruktivan” pristup Sjedinjenih Američkih Država glede ukrajinskog sukoba, citirala je novinska agencija RIA u ponedjeljak izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Veršinjina.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u nedjelju Zelenskom da Washington daje prioritet naporima za jačanje zračne obrane Ukrajine, priopćila je Bijela kuća. Zelenskij je rekao da je zahvalio Bidenu za “obrambenu i financijsku pomoć bez presedana” koju su Sjedinjene Američke Države pružile.

Upitan o sigurnosnim jamstvima koje Moskva traži od NATO-a, poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da bi savez mogao jamčiti da prema Rusiji neće postupati na isti način na koji Rusija postupa s Ukrajinom.

Ukrajinska crnomorska luka Odesa u ponedjeljak je nastavila s radom obustavljenim nakon što je Rusija u subotu upotrijebila bespilotne letjelice iranske proizvodnje za gađanje dva energetska postrojenja. Struja se polako vraća za oko 1,5 milijuna ljudi, ali situacija je i dalje teška, rekao je u ponedjeljak nacionalni operater mreže Ukrenergo. Zelenskij je rekao da druga područja s “vrlo teškim” uvjetima s opskrbom električnom energijom uključuju glavni grad Kijev i regiju Kijev te četiri regije u zapadnoj Ukrajini i regiju Dnjepropetrovsk u središtu zemlje. Administracija regije Kijev rekla je da 14 tamošnjih naselja još nema struje, a još 37 je djelomično bez struje. Nije bilo izvješća o novim zračnim napadima ili nestancima struje tijekom noći na ponedjeljak.





Žestoke borbe

Šef humanitarne pomoći Ujedinjenih naroda Martin Griffiths stigao je u ponedjeljak u Ukrajinu kako bi vidio “učinak humanitarnog odgovora i nove izazove koji su se pojavili dok se šteta na infrastrukturi povećava usred niskih zimskih temperatura”, priopćio je njegov ured.

U svom dnevnom izvješću o vojnoj situaciji, Glavni stožer Ukrajine rekao je da su njegove snage odbile ruske napade na četiri naselja u istočnoj regiji Doneck i na osam naselja u susjednoj regiji Luhansk. Te su regije dvije od četiri u istočnoj i južnoj Ukrajini za koje Moskva tvrdi da ih je anektirala nakon “referenduma” koje je Kijev označio nezakonitima.





Ukrajina je objavila da ruske snage trpe ogromne gubitke na istočnoj bojišnici u brutalnim borbama koje također uzimaju danak na vlastitim trupama. “Ima dana kada ima mnogo teško ranjenih: četiri ili pet amputacija odjednom”, rekao je Reutersu Oleksii, 35-godišnji vojni liječnik koji je odbio dati svoje puno ime, u vojnoj bolnici u istočnoj Ukrajini.

Najmanje je dvoje ljudi ubijeno, a petero ranjeno u Hersonu u ponedjeljak nakon, kako je regionalni guverner Yaroslav Yanushevych rekao, “masovnog granatiranja” od strane ruskih snaga na južni grad koji su oslobodile ukrajinske snage prošlog mjeseca. Mnogi članovi ruske privatne vojne skupine Wagner ubijeni su kada je Ukrajina gađala hotel u gradu Kadiivka u Luhansku gdje su bili bazirani, rekao je u nedjelju prognani guverner regije pod ruskom okupacijom Serhij Gajdaj. Ukrajinske snage također su pogodile rekreacijski centar koji koriste ruske trupe u Melitopolju na jugoistoku, rekao je gradonačelnik grada u egzilu Ivan Fedorov. Reuters nije mogao neovisno provjeriti najnovije izvještaje s bojnog polja.

Diplomacija

“Stalno radimo s partnerima”, rekao je Zelenskij u nedjelju nakon razgovora s Bidenom, francuskim premijerom Emmanuelom Macronom i turskim premijerom Tayyipom Erdoganom, dodajući da očekuje neke “važne rezultate” iz predstojećih međunarodnih rasprava o Ukrajini.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je za CBS-ov “60 Minutes” da će se potpora Washingtona ukrajinskoj vojsci i gospodarstvu – više od 50 milijardi dolara – nastaviti “koliko god bude potrebno” i ponovila da je okončanje rata najbolja stvar koju Sjedinjene Američke Države mogu učiniti za globalnu ekonomiju.

Poljski predsjednik Duda rekao je da bi Poljska i Njemačka trebale izvršiti pritisak na EU za veću financijsku pomoć kako bi se pomoglo s očekivanim porastom ukrajinskih izbjeglica ove zime. Poljska je ugostila milijune ukrajinskih izbjeglica od početka rata.

Ranije je Zelenskij poručio da su njegovi nedjeljni razgovori s turskim predsjednikom Erdoganom bili usredotočeni na očuvanje ukrajinskog izvoza žitarica. Turska, koja je djelovala kao posrednik u mirovnim pregovorima u prvim mjesecima rata, također je radila zajedno s Ujedinjenim narodima na dogovoru o žitu, koji je otvorio ukrajinske luke za izvoz u srpnju nakon šestomjesečne de facto ruske blokade.

Erdoganov ured priopćio je da je turski čelnik također razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u nedjelju i pozvao na brzo okončanje sukoba. Putin je prošlog tjedna rekao da će gotovo potpuni gubitak povjerenja Moskve u Zapad učiniti konačno rješenje oko Ukrajine puno težim za postizanje i upozorio na dugotrajni rat.

Rusija izvodi napade u istočnoj Ukrajini; čini se da smanjuje ratne ciljeve

 

 

Komentari

komentar

You may also like