Ukrajina: Žestoke borbe na istoku zemlje, ostvaren napredak blizu Bahmuta

Ukrajina je u petak objavila da se žestoke borbe vode u istočnoj regiji Doneck, a glasnogovornik vojske rekao je da su ukrajinske snage napredovale u blizini razorenog grada Bahmuta, prenosi Reuters.

“Situacija je napeta na svim područjima fronte”, objavila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar na komunikacijskoj aplikaciji Telegram. “Neprijatelj nastavlja svoje glavne napore usmjeravati u smjeru Limana, Bahmuta, Avdiivke i Marinke, žestoke borbe se nastavljaju”, dodala je. Maliar je rekla da ukrajinske snage odbijaju ruske napade. Reuters nije mogao provjeriti stanje na bojištu.

Serhij Čerevati, glasnogovornik ukrajinskog istočnog vojnog zapovjedništva, rekao je da su ukrajinske snage napredovale 1,2 kilometra u blizini Bahmuta u posljednja 24 sata. “Iskoristili smo neprijateljske mjere rotacije i činjenicu da jedinice koje su ušle ne poznaju područje u potpunosti i nisu uspjele izvršiti odgovarajuće izviđanje i koordinaciju. Napali smo. Već nekoliko dana napadamo”, rekao je Čerevati za ukrajinsku televiziju.

U proteklih nekoliko dana, ukrajinske snage napreduju na rubovima Bahmuta, s ciljem da okruže razoreni istočni grad nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu u svibnju. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da odbija ukrajinske napade u južnoj regiji Zaporižji, izvijestile su ruske novinske agencije.

Ukrajinski dužnosnici malo su spominjali situaciju u Zaporižji, ali je šef ureda predsjednika rekao da su medicinska sestra i vodoinstalater ubijeni u ruskom granatiranju bolnice u Huljajpoleu u regiji Zaporižji.

Grad u Rusiji proglasio izvanredno stanje nakon što je dron pogodio stambenu zgradu





Dron je u petak udario u stambenu zgradu u južnome ruskom gradu Voronježu, što su istražitelji nazvali “terorističkim činom” u interesu Ukrajine, zbog čega je regionalni guverner naredio izvanredno stanje, javlja Reuters.

Tri su osobe lakše ozlijeđene razbijenim staklom, ali im nije potrebna bolnička pomoć, rekao je guverner regije Aleksander Gusev.

Ruski državni istražni odbor, koji se bavi teškim zločinima, priopćio je da je pokrenuo kazneni postupak protiv “osoba koje djeluju u interesu vojno-političkog vodstva Ukrajine”. Nije bilo službene reakcije Ukrajine, koja ne komentira navodne vojne operacije unutar ruskog teritorija.





Napadi bespilotnim letjelicama u Rusiji su postali su česti, ali se češće događaju u područjima bliže Ukrajini. Voronjež ima više od milijun stanovnika i nalazi se oko 180 km od ukrajinske granice.

“Odjeknula je žestoka eksplozija. Vrisnuo sam. A vodoinstalater koji mi je popravljao odvod, vidio je to; povikao je da je to dron”, rekao je svjedok. Istražitelji su rekli da je počinjena šteta na stambenoj zgradi, čije je pročelje djelomično uništeno.

Rusija je prošli mjesec optužila Ukrajinu da je lansirala dvije bespilotne letjelice na Kremlj u, kako je rekla, pokušaju ubojstva predsjednika Vladimira Putina. Kijev je zanijekao umiješanost u taj incident. Dana 30. svibnja Rusija je rekla da je oborila ili preusmjerila osam ukrajinskih dronova u napadu na nekoliko četvrti Moskve. Savjetnik ukrajinskog predsjednika zanijekao je da je Kijev izravno upleten, ali je rekao da “sa zadovoljstvom gleda događaje” i predviđa nove takve udare.

Ukrajinski napadači trpe veću štetu od očekivanog, tvrde američki dužnosnici

Komentari

komentar

You may also like