Ukrajinci idući tjedan u SAD-u počinju s obukom za sustave „Patriot“

Ono što se već ranije najavljivalo moglo bi se početi ostvarivati. Naime, kako navodi CNN, američki vojni instruktori mogli bi početi s obukom ukrajinskih vojnika o korištenju protuzračnih raketnih sustava Patriot već idući tjedan, i to na teritoriju SAD-a.

Tu je vijest, kako navodi isti medij, objavio Pentagon koji istovremeno priznaje da odluka o isporuci tih proturaketnih sustava Ukrajini kratkoročno neće utjecati na tijek neprijateljstava u toj zemlji. Patriot je jedan od najnaprednijih i najučinkovitijih sustava protuzračne obrane.

Program obuke odvijat će se u Fort Sillu u Oklahomi, gdje SAD provodi vlastitu obuku o upravljanju i održavanju naprednog sustava protuzračne obrane. Fort Sill jedno je od četiri mjesta za osnovnu obuku vojske i dom terenske topničke škole, koja obučava vojnike više od jednog stoljeća.

Tijekom ukrajinskog rata SAD je obučavao ukrajinske vojnike u Europi, ali odluka o provođenju obuke na američkom tlu mogla bi dodatno povećati napetosti s Moskvom jer je ruski predsjednik Vladimir Putin stalno upozoravao zapadne nacije protiv daljnjeg uplitanja u rat, piše CNN.

Proces obuke i konačnog razmještanja obrambenog naoružanja, što je Kijev dugo tražio, trajat će mjesecima i neće kratkoročno utjecati na tijek rata, iako bi nakon završetka trebao pružiti bolju zaštitu od ruskih projektila napada koji su uništili infrastrukturu zemlje, navodi isti medij.

U utorak je glasnogovornik Pentagona brig. general Pat Ryder izjavio novinarima da će 90 do 100 ukrajinskih vojnika stići u Oklahomu na obuku za Patriot već sljedeći tjedan. Nije mogao dati točan vremenski okvir koliko će obuka trajati – obično je potrebno do godinu dana da američki vojnici budu obučeni na njoj – rekavši samo da će trajati “nekoliko mjeseci”.





SAD je objavio da Ukrajini šalje raketni sustav Patriot krajem prosinca tijekom posjeta Washingtonu predsjednika te zemlje Volodomira Zelenskog i njegovog sastanka s predsjednikom Joe Bidenom, ali se ta odluka donijela već ranije tj. bila je očekivana.

 

Komentari

komentar





You may also like