Ukrajinci tvrde da su evakulirali Hrvate iz Kabula

Ukrajinski zrakoplov evakuirao je ukrajinske, hrvatske, nizozemske, bjeloruske i afganistanske državljane iz Kabula, objavio je šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba u ponedjeljak na Twitteru.

Ukrajinski zrakoplov stacioniran u Afganistanu izvukao je državljane Ukrajine, Nizozemske, Hrvatske, Bjelorusije, Afganistana iz Kabula. Sada su sigurni”, napisao je Kuleba.

U Afganistanu je bilo tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenika stranih organizacija. Ukrajinski ministar nije objavio detalje o broju putnika ukrajinskog zrakoplova, prenosi HINA.

Šef ukrajinske diplomacije obećao je i daljnju pomoć: “Ne napuštamo naše ljude i pomažemo drugima. U slučaju novih zahtjeva, učinit ćemo sve što je moguće da pomognemo Ukrajincima i strancima”, dodao je Kuleba.
Jučer je premijer Andrej Plenković rekao da će se za evakuaciju Hrvata pobrinuti njihovi poslodavci.

Plenković je stanje u Afganistanu i Hrvate koji su tamo komentirao ovako: “Sve službe su uključene, ministar Grlić Radman je u dnevnom kontaktu. Uglavnom je riječ o ljudima koji rade u različitim međunarodnim angažmanima. Ima ih između 20-ak i 30-ak maksimalno, prema onome što znamo. Svi su oni u proceduri organiziranog povratka od strane poslodavaca, rekao je premijer.

“Nakon toliko godina dogodilo se da vlasti Afganistana nisu dugo samostalno izdržale, i to je sad svojevrsna stihija. Ono što je dobro, čini mi se, sve se odvija bez velikih ljudskih žrtava. Nije dobro da je afganistanska vlast bila toliko krhka nakon povlačenja međunarodnih snaga”, ocijenio je hrvatski premijer. “Hrvatska vojska se povukla prije skoro godinu dana, i neke druge države su se odlučile na povlačenje. Taj pokušaj izgradnje države u toliko podijeljenom društvu, nerijetko plemenskom, nije uspio i to je lekcija koju ćemo na međunarodnoj razini morati dobro razmotriti”, rekao je. “Mislim da je namjera bila dobra, ali nakon skoro 19 godina došlo je vrijeme kada je trenutak bio vidjeti da li afganistanske vlasti mogu tu državu nositi u funkcionalnom smislu i to nažalost nije uspjelo”, prenosi HINA.

Komentari

komentar





You may also like