Ukrajini drastično nedostaje oružja u Donbasu

Zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je u razgovoru za The Guardian da Ukrajina gubi od Rusije na prvoj crti bojišnice i da se sada gotovo isključivo oslanja na oružje sa Zapada kako bi Rusiju držala podalje.

“Ovo je sada topnički rat. O budućnosti će se sada odlučivati ​​na rubovima bojišnice, a mi gubimo u smislu topništva”, rekao je Vadim Skibickij te dodao: “Sada sve ovisi o tome što nam Zapad daje. Ukrajina ima jedan komad topništva na 10 do 15 ruskih. Naši zapadni partneri dali su nam oko 10% onoga što imaju. Gotovo smo potrošili svo naše topničko streljivo i sada koristimo NATO-ove granate. Europa također isporučuje granate nižeg kalibra, ali kako i Europi ponestaje oružja, količina je sve manja”, rekao je. Skibickij smatra da će sukob u bliskoj budućnosti biti uglavnom topnički i da će broj raketnih napada koji se mogu pokrenuti iz Rusije i pogoditi civile ostati na trenutnoj razini.

Ukrajinske vojne žrtve iznose od 100 do 200 ljudi dnevno, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak za BBC. Britanski medij navodi da se radi o dosad najvišoj procjeni ukrajinskih žrtava koja je objavljena. U razgovoru za BBC Mihajlo Podoljak rekao je da je jedan od glavnih razloga za tako visok broj žrtava “nesrazmjer snaga između ukrajinske i ruske vojske”. Ukrajini su potrebne stotine, a ne šačica moćnih artiljerijskih sustava koje joj može poslati Zapad, dodao je Podoljak. Podoljak tvrdi da Ukrajini treba do 300 višecijevnih bacača raketa kako bi mogli “uspostaviti ravnotežu s borbenom moći ruske vojske i osloboditi okupirani teritorij”.”Sve dok Rusija ne pretrpi ozbiljan vojni poraz, nikakav oblik dijaloga neće biti moguć i nastavit će zauzimati dijelove naše zemlje”, dodao je Podoljak.

Visoki zapadni dužnosnik danas je u razgovoru za BBC rekao da ruske snage “vjerojatno kontroliraju” Severodonjeck te će “prije ili kasnije okružiti ukrajinske branitelje na tom području”. Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, zanijekao je da će teško oružje koje Ukrajini šalje Zapad (prvenstveno višecijevni bacači raketa koje šalju SAD i UK) stići prekasno i u premalim količinama da bi promijenilo ishod rada.”U Donbasu će se voditi još mnoge bitke”, rekao je, dodavši kako ruske snage i dalje ne napreduju brzinom kojoj se nadala Moskva.

Komentari

komentar





You may also like