Ukrajinska obavještajna služba: Rusija želi završiti „Sjeverni tok 2“ do 12. lipnja

Rusija planira pokrenuti plinovod Sjeverni tok 2 do 12. lipnja, kada se obilježava Dan Rusije, objavila je ukrajinska obavještajna služba na svojoj web stranici.

„Kao što znate, Rusija je nastavila intenzivni rad na izgradnji plinovoda ubrzanom dinamikom. Na dubinama od 65–70 m cijev se polaže dvostruko brže nego na značajno manjim dubinama. Ova je dinamika posljedica političke odluke – da se gradnja završi što je prije moguće, tempirana, prema sovjetskoj tradiciji, do proslave Dana Rusije – 12. lipnja”, navodi se u izjavi.

Podsjećamo: Danska energetska agencija – DEA, ranije je objavila plan operatera plinovoda, tvrtke Nord Stream 2 AG za izgradnju jednog ogranka spomenutog plinovoda. Navedeno je kako će ruski brod Fortuna završiti izgradnju danske dionice do kraja svibnja, a njemačke dionice (od 16 odnosno 14 kilometara svake cijevi) do kraja lipnja. Danska pomorska agencija istodobno je u upozorenju pomorcima precizirala da bi se radovi polaganja u danskim vodama Baltičkog mora trebali završiti krajem travnja, što je potvrdio i ruski Gazprom.

Međutim, nije poznato kada će biti dovršena druga cijev tog plinovoda, koja se, očito, planira izgraditi uz pomoć puno većeg specijaliziranog i nedavno moderniziranog ruskog broda Akademik Chersky – sposobnog za polaganje cijevi na velikim dubinama. Međutim, brod je još uvijek usidren dvjesto milja od mjesta radova – u njemačkom Wismaru.

Ovoj vijesti treba dodati i onu najnoviju, prema kojoj je oparater Nord Stream 2 AG poslao zahtjev njemačkom Saveznom uredu za brodarstvo i hidrografiju – BSH, za žurnu dostavu dozvole za izgradnju plinovoda u teritorijalnim vodama Njemačke (info: die Welt). BSH je potvrdio primitak zahtjeva u nedjelju, 21. veljače. Glasnogovornik tvrtke Nord Stream 2 AG rekao je kako je zahtjev podnesen još u prosincu, uzimajući u obzir zahtjeve ekologa.

Ranije su njemačke organizacije za zaštitu okoliša prosvjedovale zbog produljenja građevinske dozvole za Sjeverni tok 2, koju je njemački regulator već izdao 15. siječnja. Tada je, uz već postojeću dozvolu za izgradnju plinovoda za brodove sa sidrenim položajem, koja je vrijedila od svibnja do rujna prošle godine, dozvola izdana i za građevinske radove od rujna do svibnja ove godine. Zbog žalbe ekologa, nova dozvola još uvijek službeno ne vrijedi jer se žalba mora razmotriti.





 

 

Komentari

komentar





You may also like