Ukrajinska protuofenziva: Kontradiktorne informacije

Ukrajinska protuofenziva za ponovno zauzimanje prvog velikog grada koji je pao u ruke Rusije, Hersona, nastavlja se dok su njene snage napadale zapovjedna mjesta, a moskovske trupe uzvratile su kopnenim napadom kako bi spriječile operaciju, piše Al Jazeera.

Glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva, Natalia Humeniuk, rekla je da su ukrajinske trupe uništile skladišta streljiva i pontonske mostove kako bi spriječile kretanje ruskih rezervi. Pucnjava se mogla čuti u blizini gradskog središta Hersona, prema izvješćima lokalnih medija, tvrdi Al Jazeera koja nije navela o kojim medijima je riječ. “Naši uspjesi su uvjerljivi i uskoro ćemo moći objaviti više informacija”, tvrdi ukrajinska glasnogovornica Humeniuk.

Južno operativno zapovjedništvo ukrajinske vojske priopćilo je da su ukrajinske zračne snage pokrenule 22 zračna napada u južnim područjima Ukrajine tijekom protekla 24 sata, dok su topničke jedinice izvele više od 400 misija. Navodno na jugu vode protuofenzivu u tri smjera. Ipak, ukrajinska vojska objavljuje malo konkretnih vijesti o napretku protuofenzive koju je pokrenula početkom tjedna u regiji Herson. Iz Kijeva su izvijestili su danas da su pogođene dvije veze koje su Rusi koristili za prelazak rijeke. Mostovi su značajni za opskrbu ruskih snaga zapadno od rijeke Dnjepar, na kojoj leži Herson. Obje strane i dalje govore o svom uspjehu na bojnom polju u prvim danima onoga što su Ukrajinci opisali kao potencijalnu prekretnicu u ratu. Valja spomenuti da interaktivne mape kontrole teritorija u Ukrajini pokazuju malo promjena zadnjih dana.

Moskva je, s druge strane, opet zanijekala izvješća o ukrajinskom vojnom napretku i rekla da su njezine trupe odbile snage Ukrajine. Također, ruski ministar obrane Sergej Šojgu ustvrdio je jučer da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski planirao ukrajinsku protuofenzivu u Hersonskoj oblasti isključivo kako bi stvorio iluziju među “zapadnim kustosima” da ukrajinske snage mogu uopće izvesti učinkovitu protuofenzivu, prenosi RIA.

Što se tiče drugih područja Ukrajine, ukrajinski glavni stožer u petak je priopćio da su ruske snage granatirale desetke gradova i mjesta, uključujući Harkov na sjeveru, drugi po veličini grad u Ukrajini i regiju Donjeck na istoku. Ruske snage izvele su djelomično uspješne kopnene napade južno i sjeveroistočno od Bahmuta u Donbasu te duž zapadne i sjeverne periferije grada Donjecka, prenosi ISW.

Komentari

komentar





You may also like