Ukrajinska vojska tvrdi da je već uništila 15 najmodernijih ruskih tenkova T-90M

Prema informacijama koje je objavilo ukrajinsko Ministarstvo obrane, ruske snage navodno su izgubile 15 glavnih borbenih tenkova najnovije generacije T-90M u borbama u Ukrajini. Upravo taj ruski tenk, prema objavljenim sposobnostima, bi mogao biti najveća prijetnja tenkovima Leopard 2A4 / A6, Challenger 2 i M1A1 Abrams koji će biti isporučeni ukrajinskoj vojsci, piše Army Recognition.

Ruska vojska je od početka rata u Ukrajini poslala nekoliko desetaka novih tenkova T-72B3 i T-90M kako bi ojačala borbene sposobnosti svoje vojske, ali i proruskih snaga. Dana 18. ožujka 2023. rusko Ministarstvo obrane također je objavilo video na ruskim društvenim mrežama na kojem se vidi kako posade T-90M treniraju za borbu protiv budućih europskih tenkova koji su ili će biti isporučeni ukrajinskim oružanim snagama.

Ukrajinski vojni predstavnik, stariji poručnik Andrij Rudik, objavio je da su “nepobjedivost” i “savršenstvo” ruskog tenka T-90M razotkriveni kao mit. Prema Rudiku, ruske oružane snage izgubile su 15 jedinica T-90M u Ukrajini, otkrivajući njihovu ranjivost. Ukrajinsko ministarstvo obrane potvrdilo je ove gubitke ruske vojske. Rudik tvrdi da je T-90M prvi uništio pripadnik brigade teritorijalne obrane Harkov koristeći švedsko protutenkovsko raketno oružje Carl Gustav, što je prvi put da je “nepobjedivi” tenk poražen.

T-90M je nadograđena verzija konvencionalnog tenka T-90 koji je razvila Rusija. T-90M ima nekoliko poboljšanja u odnosu na izvorni T-90, uključujući poboljšanu oklopnu zaštitu, poboljšane senzore i komunikacijske sustave te snažniji motor. Tenk T-90M temelji se na izgledu i dizajnu tenkova T-72 i T-80 koje je razvio Sovjetski Savez. Ima posadu od tri osobe uključujući vozača, topnika i zapovjednika. Dizajn T-90M sastoji se od tri glavna dijela s vozačem u prednjem središnjem dijelu trupa, kupolom u sredini i motorom na stražnjoj strani. T-90M također ima novi automatizirani sustav upravljanja paljbom, koji tenku omogućuje brže i točnije gađanje ciljeva. Tenk je također opremljen novim nišanom za topnika koji uključuje termoviziju, laserski daljinomjer i balističko računalo. Ove značajke omogućuju T-90M da gađa ciljeve na većim udaljenostima i u različitim uvjetima.

Tenk T-90M opremljen je topom s glatkom cijevi kalibra 125 mm koji može ispaljivati ​​različite projektile, uključujući oklopne projektile sa stabiliziranim perajama za odbacivanje (APFSDS), visokoeksplozivne protutenkovske (HEAT) projektile, visokoeksplozivne fragmentacijske projektile, (HE-FRAG) i protutenkovske navođene projektile (ATGM). Tenk može nositi do 43 metka za glavni top. Tenk je također opremljen automatskim punjačem, što omogućuje veću brzinu paljbe i smanjuje opterećenje posade. Automatski punjač može ponovno napuniti glavni top za otprilike 5-6 sekundi. T-90M pokreće dizelski motor V-92S2F, koji daje 1250 konjskih snaga i omogućava tenku maksimalnu brzinu od 60 km/h na cesti i 45 km/h izvan ceste.  Tenk može prijeći oko 500 km s punim spremnikom goriva.

Komentari

komentar





You may also like