Ukrajinska vojska tvrdi da se Rusija priprema za dugi rat

Rusija se ukopava za dugi rat u Ukrajini i još uvijek želi osvojiti cijelu zemlju, rekao je u četvrtak visoki ukrajinski vojni dužnosnik, prenosi Reuters.

Brigadni general Oleksij Gromov rekao je na vojnom brifingu da, iako ne očekuje da će Moskva pokrenuti napad iz Bjelorusije, Rusija obučava nove trupe na tlu svog susjeda i tamo je premjestila vojne zrakoplove. Zamjenica ministra obrane Hanna Malyar, na istom brifingu, upozorila je da ne treba dopustiti samozadovoljstvo nakon nedavnih ruskih vojnih neuspjeha. “Kremlj … nastoji pretvoriti sukob u produljeni oružani sukob”, rekao je Gromov. Malyar je dodala: “Mi i svijet ne bismo se trebali opustiti, jer je krajnji cilj Ruske Federacije osvojiti cijelu Ukrajinu, a onda može ići dalje.” Gromov nije rekao koji bi mogao biti cilj Rusije u produžavanju već gotovo 10-mjesečnog rata.

Ukrajinski dužnosnici opisali su Kremlj kao očajnika koji želi preokrenuti nedavne vojne neuspjehe – što je uključivalo povlačenje iz južnog grada Hersona nakon višemjesečne okupacije – i osigurati pobjede kako bi opravdali rat ruskoj javnosti.

General Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je za časopis Economist da ruske snage čine sve što mogu kako bi spriječile Kijev da uzvrati udarac. “Zbog toga vidite bitke duž linije bojišnice od 1500 km… one sputavaju naše trupe kako nam ne bi dopustili da se pregrupiramo”, kazao je u intervjuu objavljenom u četvrtak. “Sljedeći problem koji imamo je, prije svega, zadržati ovu crtu i ne izgubiti više teritorija. To je ključno … Sve su naše trupe sada vezane u bitkama, krvare.” Zalužni je rekao da se Moskva priprema za novi napad početkom sljedeće godine u kojem će vjerojatno ciljati na Kijev.

Kremlj nikada nije u potpunosti definirao ciljeve svoje invazije pokrenute 24. veljače, za koju je rekao da je djelomično namijenjena zaštiti ruskog govornog područja u istočnoj Ukrajini. Prošlog je tjedna rečeno da je Moskva još uvijek spremna osigurati barem većinu dijelova istočne i južne Ukrajine koje je proglasila svojima, ali se čini da odustaje od zauzimanja drugih područja na zapadu i sjeveroistoku koje je Ukrajina ponovno zauzela.

Medij: Novi ruski plan pobjede





 

Komentari

komentar





You may also like