Ukrajinska vojska uništila sustav S-400 u regiji Zaporožje

Ruske oružane snage su izgubile svoj raketni sustav zemlja-zrak S-400. Prema ukrajinskom portalu Militarnyi, ruski najnapredniji operativni sustav protuzračne obrane podignut je u zrak na cesti u blizini sela Iljine, u dijelu regije Zaporožja pod ruskom okupacijom. Priložili su fotografije spaljenog ruskog protuzračnog sustava.

To je prvi potvrđeni gubitak dalekometnog raketnog sustava zemlja-zrak S-400 (SA-21 Growler). OSINT grupa Ukraine Weapons Tracker izvijestila je da se radi o lanseru 5P85SM2-01 za sustav S-400 s projektilima 5V55R. Tvrde da je bio 60km od linije kontakta.

Lanser je uništen još u jesen prošle godine, no ukrajinski vojnici su tvrdili da su uništili sustav S-300. U uvjetima rata uz informacijsku i propagandnu buku s obje strane, lako je pogrešno zaključiti ili izvijestiti. Tek naknadno, ovog petka, je netko ustupio fotografije (jedna od njih je na naslovnici članka), pa su vojni stručnjaci odmah i nedvosmisleno zaključili da je na fotografiji zapravo prikazan uništeni sustav S-400, a ne S-300. Također, tvrde da im nije najjasnije zašto ga je ruska vojska uopće koristila S-400 tako blizu borbi jer je S-300 sasvim dovoljan za tu namjenu.

S-400 se temelji na prethodnom S-300PMU2. Razlikuje se od svojih prethodnika povećanim borbenim dometom i sposobnošću korištenja novijih projektila. Moskva tvrdi da je sposoban je otkriti i uništiti slabo uočljive (stealth) i brzo pokretne zračne ciljeve. Dizajniran je za uništavanje strateških i taktičkih zrakoplova (uključujući nevidljive mlažnjake) i može pogoditi sve druge zračne mete. Također je opremljen radio-elektroničkim protumjerama. Ruski državni mediji objavili su da su prvi sustavi S-400 ušli u službu u 2007.

Komentari

komentar





You may also like