Ukrajinske snage i dalje se bore za Soledar

Ukrajina je objavila da se njezine trupe suprotstavljaju ruskim snagama u Soledaru na istoku zemlje, dok se u tom gradu još uvijek nalazi više od 500 civila, piše Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je u video obraćanju zahvalio dvjema postrojbama u Soledaru za koje je rekao da “drže svoje položaje i nanose značajne gubitke neprijatelju”. Više detalja nije iznio.

Zelenski je rekao da je s višim ukrajinskim zapovjednicima analizirao potrebe za pojačanjima trupa u Soledaru i obližnjim gradovima u istočnom industrijskom području poznatom kao Donbas, kao i sljedeće korake za naredne dane.

Ruska ultranacionalistička paravojna plaćenička skupina Wagner, koju vodi saveznik predsjednika Vladimira Putina, tvrdila je da je zauzela Soledar nakon intenzivnih borbi u kojima je grad ostao zatrpan mrtvim Ukrajincima. Moskva, međutim, još uvijek nije službeno objavila pobjedu u Soledaru, što bi bio njezin prvi značajniji dobitak u posljednjih šest mjeseci.

“U ovom trenutku još uvijek postoje neki mali džepovi otpora u Soledaru”, rekao je Andrej Bajevski, ruski lokalni političar, u internetskoj emisiji.

Ukrajinski guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je za ukrajinsku državnu TV da je 559 civila ostalo u Soledaru, uključujući 15 djece, i da se ne mogu evakuirati iz grada koji je prije rata imao oko 10 000 stanovnika.





Snimke dronom medicinske evakuacije ukrajinskih vojnika iz Soledara pokazuju napuštene ulice na kojima je samo nekoliko uništenih zgrada ostalo stajati, među raznesenim stablima i tinjajućim ruševinama. 24-godišnji ukrajinski vojnik, smješten izvan Soledara, rekao je: “Situacija je teška, ali stabilna. Zadržavamo neprijatelja… uzvraćamo.”

Američki dužnosnici doveli su u pitanje važnost ruske pobjede u Soledaru čak i ako je to istina. Soledar se nalazi 10 km sjeveroistočno od grada Bahmuta gdje su mjesecima bjesnile borbe u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu.

“Čak i ako i Bahmut i Soledar padnu u ruke Rusa, to neće imati strateški utjecaj na sam rat,” rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u Bijeloj kući. “To sigurno neće zaustaviti Ukrajince ili ih usporiti.”





Ukrajinski analitičar Oleksandr Kovalenko rekao je da je bitka za Soledar smanjila pritisak na strateški važniji grad Bahmut. “Soledar je već ispunio svoju glavnu ulogu – privukao je veliku količinu ruskih resursa koji su tamo uništeni”, rekao je na medijskoj stranici nv.ua.

Kovalenko je rekao da bi se rudnici soli koji se nalaze u Soledaru mogli pokazati unosnima za Rusiju ako njezine snage uspiju zauzeti grad. Rekao je da ukrajinske snage kontroliraju jugozapad i središte Soledara, ali je upozorio da “održavanje te kontrole dolazi po cijenu ljudskih života”.

Diljem Ukrajine, linije bojišnice jedva da su se pomaknule od posljednjeg velikog povlačenja Rusije na jugu prije dva mjeseca. Kijev se nada da će mu teško oklopno oružje zapadnih saveznika omogućiti nastavak napredovanja.

Zapadne zemlje počele su nuditi Kijevu napredno oružje poput sofisticiranog američkog raketnog sustava Patriot. Sjedinjene Države, Njemačka i Francuska prošlog su tjedna obećale nabavku oklopnih borbenih vozila, a najnoviji zahtjevi Ukrajine usmjereni su na borbene tenkove.

Poljski predsjednik Andrzej Duda obećao je Ukrajini 14 borbenih tenkova Leopard njemačke proizvodnje. Zelenski je za poljsku državnu televiziju TVP Info rekao da bi to moglo otvoriti put drugim zemljama da učine isto. Slanje tenkova razmatra i London.

Komentari

komentar

You may also like