Dan 175: Ukrajina tvrdi da je rusko napredovanje u “strateškom zastoju”

Ukrajinske snage kažu da su odbile ruski napad u južnoj regiji Herson, dok je granatiranje u Harkovu na sjeveru Ukrajine ubilo sedam ljudi.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres sastat će se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i turskim predsjednikom Erdoganom danas u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. Razgovarat će o pronalaženju političkog rješenja za sukob i pozabaviti se prijetnjom globalnim opskrbama hranom te rizikom od katastrofe u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju su preuzele ruske snage, prenosi AP.

Rat je izazvao bijeg milijuna ljudi, ubio tisuće i produbio geopolitički jaz između Zapada i Rusije, koja kaže da je cilj njezine operacije demilitarizacija susjeda i zaštita zajednica koje govore ruski. Rusko bombardiranje stambenog područja Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada, jučer navečer ubilo je sedam ljudi, a 16 ih je ozlijeđeno, objavila je ukrajinska služba za hitne slučajeve. “Ovo je podmukao i ciničan napad na civile bez opravdanja”, napisao je Zelenski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Na jugu su ukrajinske snage zaustavile pokušaj napredovanja ruskih snaga u blizini grada Bilohirka, sjeveroistočno od Hersona, rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov. Južni okrug Operativnog zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su ukrajinske snage ubile 29 “okupatora”, kao i da su uništile topništvo, oklopna vozila i vojno skladište opskrbe, prenosi Reuters. 

“Ruske snage postigle su samo minimalne napretke, a u nekim smo slučajevima napredovali mi od prošlog mjeseca”, rekao je u videu savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič i dodao: “Ono što vidimo je strateški zastoj”.

Sjedinjene Države, Albanija, Francuska, Irska, Norveška i UK zatražile su od Vijeća sigurnosti UN-a da se sastane 24. kolovoza kako bi se raspravljalo o utjecaju rata u Ukrajini, rekli su diplomati, obilježavajući šest mjeseci od ruske invazije.

Niz eksplozija u vojnim bazama i skladištima streljiva u proteklom tjednu na Krimu, crnomorskom poluotoku koji je Rusija pripojila 2014., sugerirao je pomak u sukobu, pri čemu je Ukrajina očito sposobna napasti dublje u teritoriju kojeg kontrolira Rusija. Moskva je za napade okrivila diverzante, dok Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost, ali je to nagovijestila. Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je u priopćenju da su nakon nedavnih eksplozija na Krimu ruske snage hitno prebacile neke svoje zrakoplove i helikoptere dublje na poluotok i na aerodrome unutar Rusije. Krim predstavlja glavnu rutu opskrbe za ruske snage u južnoj Ukrajini, gdje Kijev planira protuofenzivu u narednim tjednima.





Crnomorska flota također je blokirala ukrajinske luke od početka rata, zarobivši vitalni izvoz žitarica, koji se tek sada ponovno pokreće. Još tri izvozna broda napustila su ukrajinske crnomorske luke u srijedu, objavila je skupina za praćenje, čime se broj brodova koji će napustiti Ukrajinu prema sporazumu o izvozu žitarica uz posredovanje UN-a popeo na 24. Vlada u Kijevu rekla je da se nada da će u skoroj budućnosti povećati mjesečni obujam morskog izvoza na tri milijuna tona kako bi riješila zaostatak od 18 milijuna tona žitarica preostalih od prošlogodišnje žetve, prenosi Al Jazeera.

Komentari

komentar





You may also like