Ukrajinske snage napreduju prema sjeveru Harkiva nakon pada ruskog uporišta

Ukrajinske snage nastavile su se probijati prema sjeveru u Harkivskoj oblasti i napredovati prema jugu i istoku zemlje nakon iznenadnog i brzog pada ruskog glavnog uporišta na sjeveroistoku, izjavio je u nedjelju zapovjednik ukrajinske vojske, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je povlačenje Rusije iz grada Izjuma u pokrajini Harkiv kao pomak u šestomjesečnom ratu, rekavši da bi ova zima mogla donijeti brže osvajanje teritorija ako Kijev dobije moćnije oružje.

“U smjeru Harkiva počeli smo napredovati ne samo prema jugu i istoku, nego i prema sjeveru. Do državne granice (s Rusijom) ima još 50 km”, rekao je glavni ukrajinski zapovjednik general Valerij Zalužnij na Telegramu. Naveo je da su oružane snage zemlje ponovno preuzele kontrolu nad više od 3000 četvornih kilometara od početka ovog mjeseca.

Pad Izjuma označio je najteži poraz ruskih snaga otkako su potisnute iz glavnog grada Kijeva u ožujku. Navodno su tisuće ruskih vojnika prilikom bijega ostavile za sobom streljivo i opremu. “Vjerujem da je ova zima prekretnica i da može dovesti do brze deokupacije Ukrajine”, rekao je Zelenskij u komentarima objavljenim na njegovoj web stranici kasno u subotu. “Vidimo kako oni (okupatori) bježe u nekim smjerovima. Da smo malo jači s oružjem, brže bismo se deokupirali.” Ukrajinski dužnosnici nisu potvrdili da su ponovno zauzeli Izjum, ali načelnik stožera Zelenskog Andrij Jermak objavio je fotografiju trupa u predgrađu i tweetao emotikon grožđa. Ime grada znači “grožđice”.

Vojni analitičar sa sjedištem u Kijevu Oleh Zhdanov rekao je da bi dobici mogli otvoriti put za daljnji prodor u Luhansk, regiju koju je Rusija zauzela početkom lipnja. “Ako pogledate kartu, logično je pretpostaviti da će se ofenziva razvijati u smjeru Svatovo – Starobelsk, i Sjevjerodoneck – Lisičansk. To su dva obećavajuća pravca”, rekao je.

Kuleba: Pokazali smo da možemo pobijediti Ruse, trebamo više oružja





 

Komentari

komentar





You may also like