Ukrajinski dužnosnik predlaže povjerenstvo za pomoć u praćenju isporučenog oružja

Viši ukrajinski dužnosnik predložio je u četvrtak osnivanje posebnog povjerenstva za pomoć u praćenju oružja primljenog od stranih saveznika Kijeva, izvještava Reuters.

Andriy Yermak, šef ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, iznio je svoj prijedlog nakon znakova zabrinutosti u inozemstvu da bi kriminalci mogli ukrasti dio oružja i prokrijumčariti ga iz Ukrajine za prodaju na crnom tržištu. Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače, Kijev je dobio sve sofisticiranije oružje od svojih stranih saveznika, uključujući topničke raketne sustave visoke mobilnosti američke proizvodnje. No, Financial Times, citirajući zapadne dužnosnike, izvijestio je ovaj tjedan da se države NATO-a i Europske unije zalažu za bolje praćenje oružja isporučenog Ukrajini.

“Želio bih predložiti da narodni zastupnici (saborski zastupnici) razmotre jednu važnu ideju. Naime, stvaranje Privremenog posebnog povjerenstva, koje će se baviti pripremom i razmatranjem pitanja vezanih za kontrolu uporabe oružja primljenog od naših partnera, “, napisao je Yermak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. “Svo primljeno zapadno oružje se registrira i šalje na frontu. Sve je jasno kontrolirano i sada će ovaj proces postati još otvoreniji.”

Yermak je iznio nekoliko detalja o komisiji, ali je rekao da bi trebala izraditi “optimalan model parlamentarne kontrole nad uporabom oružja”. “Parlament, kao zakonodavno tijelo, trebao bi biti uključen u kontrolu savezničke obrambene pomoći”, rekao je. “Pitanje oružja je prioritet za našu zemlju.”

 

Komentari

komentar





You may also like