Ukrajinski dužnosnik: SAD nam ne dopuštaju obuku na F-16

Unatoč želji nekoliko europskih zemalja da Ukrajina dobije F-16, situacija i dalje nije u korist Kijeva. U posljednjih 48 sati postalo je jasno da će UK i Nizozemska pokušati uvjeriti Sjedinjene Države da dopuste ponovni izvoz F-16 u Ukrajinu.

No, situacija nije baš “tako pozitivna” za Ukrajinu, tvrdi dužnosnik iz Kijeva. Trenutačno postoji jaz u odnosima između SAD-a i njegovih partnera, piše New York Times. Visoki ukrajinski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je novinarima američkog medija da ukrajinski piloti trenutno nemaju pravo niti dopuštenje Washingtona da se ukrcaju na lovce F-16 iz inventara europskih operatera. tj. Washington ne dopušta obuku ukrajinskih pilota na F-16.

Washington i dalje vjeruje da Ukrajini ne trebaju F-16. Bijela kuća ovo tvrdi od prošle godine, pa sve do sada. NYT piše da je “skepticizam Washingtona toliko dubok da kijevskim pilotima trenutno nije dopušteno čak ni trenirati na F-16”. Samo SAD ima pravo odrediti što će se dogoditi s američkim lovcima F-16. Do sada je svaka izjava bilo koje europske zemlje samo pusta želja ukoliko Washington ne ponudi zeleno svjetlo takvom transferu ili čak i obuci.

London je već ranije pozitivno govorio o namjerama da obučava ukrajinske pilote. Odbijanje SAD-a da dopusti obuku ukrajinskih pilota F-16 u oštrom je kontrastu s nekim izvješćima posljednjih mjeseci da se ukrajinski piloti već obučavaju. To je također u velikoj suprotnosti s izjavama službenog Kijeva.

NYT je citirao još jednog visokog dužnosnika, ovoga puta iz Bijele kuće, koji je kategorički izjavio da SAD trenutno nema namjeru poslati F-16 u Ukrajinu. Avion dosta košta, a Pentagon tvrdi da ukrajinska vojska ne bi imala puno koristi od tih aviona. Prema dužnosniku, koji je također govorio pod uvjetom anonimnosti, SAD je dao prioritet slanju druge vrste oružja. Ipak, taj isti anonimni američki dužnosnik tvrdi da postoji mogućnost da SAD izdaju dozvolu za ponovni izvoz F-16 u neke europske zemlje, ali da to nećče biti tako skoro, ako se uopće i dogodi.

Različite su procjene o tome koliko Ukrajina treba ovih aviona. Prema nekim stručnjacima, Ukrajina će trebati 36 lovaca F-16, dok drugi tvrde da Kijevu treba poslati barem 50 ovih aviona. Ukrajinski predsjednik proteklog vikenda obišao ključne europske partnere. Zelenskog su dočekale Italija, Njemačka, Francuska i UK. Ova turneja bila je upravo pokušaj stvaranja zrakoplovne koalicije kako bi se izvršio pritisak na Washington da izda dozvolu za ponovni izvoz.





F-16 je lovac četvrte generacije. Jedan od najvrjednijih dijelova lovca je njegov moćni radar. To znači da bi njegovo eventualno rušenje od strane ruskog lovca ili sustava protuzračne obrane omogućilo ruskim inženjerima da izvide i ispitaju američki radar.

No, savjetnici oko Zelenskog smatraju da F-16 neće izazvati eskalaciju napetosti, već će odvratiti Rusiju. Iako mnogi stručnjaci savjetuju Ukrajini da uzme lovac Gripen umjesto F-16, ispitivanja Ukrajine se nastavljaju. Najvjerojatnije zato što se ne proizvodi toliko lovaca Gripen, a ni Zelenski nema toliki utjecaj u Švedskoj.

Jedan od problema s F-16 je i slijetanje u Ukrajini. Ovaj lovac treba namjensku pistu i hangar za servisiranje. Dakle, ruska vojska treba samo pogoditi pistu i F-16 ne može poletjeti. Američki lovac je po tom pitanju mnogo “zahtjevniji” od sovjetskih zrakoplova kojima ukrajinske zračne snage sada upravljaju. Također, osim što im je dovoljna i cesta ili lošija pista, MiG-29, Su-27 i Gripen mogu poletjeti i s kraćih pista.





Komentari

komentar

You may also like