Ukrajinski farmeri bore se s prodajom pšenice koja je ostala u zalihama zbog rata

Ukrajinski farmeri traže alternativni put za prijevoz tisuća tona zaliha žitarica uskladištenih u luci Odesa, izvještava Anadolu Agency.

Dok traje ruski rat protiv Ukrajine, ukrajinski narod u istočnim selima ne napušta žitna polja unatoč riziku od napada. Poljoprivrednici nastavljaju obavljati poljoprivredne radove u regijama Luhansk i Donjeck koje su pogođene ruskim bombardiranjem. Imaju poteškoća s plasiranjem pšenice iz prošlogodišnjih zaliha, a za novu žetvu spremaju se za 20 dana. Rusija i Ukrajina, glavni svjetski izvoznici žitarica, prošle su godine imale udio od oko 30% globalnog izvoza pšenice.

Maksim Vorobjov, 34-godišnji farmer koji živi u selu Mykolaipillya, u blizini grada Kramatorska u Donjeckoj regiji, nedavno je bio meta ruskog bombardiranja. On je za Anadolu Agency rekao da nastavljaju raditi na poljoprivrednim proizvodima, iako su suočeni s rizikom ruskih napada. Prije rata 24. veljače bilo je puno lakše prodavati svoje proizvode, rekao je, dodajući da velike tvrtke posjećuju regiju kako bi kupile lokalno proizvedenu pšenicu. Tvrdi da se logistički lanac u regiji zbog rata raspao i više ne funkcionira kao prije. “Moramo zadržati žetve koje imamo. Da nije počeo rat, u veljači bismo prodali svu ljetinu iz skladišta”, rekao je.

Vorobjov je ustvrdio da su se počeli pripremati za prikupljanje nove pšenice na poljima. “Za 20 dana bit će prikupljeni novi usjevi. Za to se pripremamo”, rekao je. Neke tvrtke otvorile su nove kanale za isporuku žitarica u Europu, kazao je, dodajući da se proizvodi mogu lakše isporučiti iz Poljske, Moldavije i Rumunjske u zemlje srednje Europe. Sukobi (s ruskim snagama) dogodili su se 15 kilometara od njihovog sela, prisjetio se: “Naravno, postoje veliki rizici. Neke su obitelji napustile regiju. Ali većina poljoprivrednika štiti svoja polja i žetve.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna za nesmetan izvoz žitarica, uključujući izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, dok zahtijeva ukidanje sankcija koje su Rusiji uvedene zbog rata Moskve protiv Kijeva.

 





Z. Meter: „Dolazi uragan“! Bolna spoznaja: Rusija je više od „velike benzinske crpke“

Komentari

komentar





You may also like