Ukrajinski ministar: ukrajinska vojska okuplja milijun vojnika za oslobađanje juga zemlje

Ukrajina okuplja oko milijun vojnika opremljenih zapadnim oružjem kako bi vratila svoj južni teritorij od Rusije, izjavio je ukrajinski ministar obrane za Oleksiy Reznikov u intervjuu objavljenom 10. srpnja u britanskom  The Times-u.

Kazao je kako je predsjednik Volodimir Zelenski naredio ukrajinskoj vojsci da ponovno zauzme okupirana obalna područja koja su vitalna za gospodarstvo zemlje.

“Shvaćamo da je to politički bitno za našu zemlju. Predsjednik je naredio vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga da izradi plan. Nakon toga treba odraditi njihov posao u Glavnom stožeru i reći im da trebamo napraviti to i to kako bismo ostvarili cilj“, kazao je Reznikov.

Naglasio je kako broj ukrajinskih vojnika doseže “oko 700 tisuća ljudi”, a da ukupno Kijev može privući oko “1 milijun ljudi, zajedno s Nacionalnom gardom Ukrajine, policijom i graničarima”, da sudjeluju u borbama.

Također smatra da zapadno oružje treba pomoći u izvršavanju zadaća s kojima se suočava njihova vojska, te je pozvao zemlje NATO saveza da povećaju svoje isporuke. Kazao je se dvije brigade ukrajinske vojske trenutačno nalaze na obuci u Velikoj Britaniji.

U lipnju je britanski premijer Boris Johnson tijekom posjeta Kijevu najavio da će Britanija i njezini partneri pomoći u obuci 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana. Tečaj obuke za ukrajinsku vojsku osmišljen je za tri tjedna i uključivat će stjecanje vještina “potrebnih za pobjedu na bojnom polju”, obuku prve pomoći, osnove kibernetičke sigurnosti i zbrinjavanje eksplozivnih naprava.





Od 2015. godine britanski instruktori obučili su 22.000 ukrajinskih vojnika tijekom operacije Orbital, koja je otkazana neposredno prije početka ruske vojne operacije.

 

Komentari

komentar





You may also like