Ukrajinski ministar unutarnjih poslova poginuo u padu helikoptera blizu Kijeva

U padu helikoptera u predgrađu Kijeva jutros je poginulo 18 ljudi, uključujući ukrajinskog ministra unutarnjih poslova i troje djece, priopćile su ukrajinske vlasti. Ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski, njegov zamjenik Jevhen Jenin i državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Jurij Lubkovič su među poginulima, tvrdi Igor Klimenko, šef ukrajinske nacionalne policije, prenosi AP.

Devet poginulih bilo je u helikopteru hitne pomoći koji se srušio u Brovarima, istočnom predgrađu ukrajinske prijestolnice, rekao je Klimenko. Nema još informacija o tome je li pad zapravo rezultat kvara ili je posljedica borbenih aktivnosti. Ozlijeđene su ukupno 27 osobe, među kojima 15 djece. Ranije su dužnosnici i mediji objavili da se helikopter srušio u blizini dječjeg vrtića i stambenih zgrada.

“Nažalost, to se dogodilo s helikopterom državne hitne službe koji je ispunjavao svoju zadaću”, rekao je glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat za Apostrof TV.  Ukrajinski dužnosnici nisu spominjali nikakav ruski napad na tom području. Ministar Monastirski, odgovoran za policiju i sigurnost unutar Ukrajine, najviši je ukrajinski dužnosnik koji je umro od početka rata. Imenovao ga je Zelenski 2021. godine.

Loša vidljivost u Brovarima možda je bila uzrok pada helikoptera, rekao je Peter Zalmajev za Al Jazeeru. Međutim, incident je “vrlo sumnjiv, ne bih isključio mogući teroristički čin Ruske Federacije”, rekao je analitičar iz Eurasia Democracy Initiative. Piloti helikoptera poznaju područje u kojem lete i potencijalne prepreke bez obzira na vremenske uvjete, kaže Zalmajev. Ukrajinska vlada također je izbjegavala komentirati prirodu misije koja je zahtijevala prisutnost visokih dužnosnika ministarstva unutarnjih poslova u helikopteru hitne pomoći.

Na snimci koja je kruži internetom nakon incidenta čuju se jauci na mjestu događaja i vidljiva je velika vatra. “U trenutku tragedije u vrtiću su bila djeca i zaposlenici”, napisao je na Telegramu zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko. Gradić Brovari nalazi se oko 20 kilometara sjeveroistočno od Kijeva. Ruske i ukrajinske snage borile su se za kontrolu nad Brovarijem u ranim fazama rata sve dok se ruske trupe nisu povukle početkom travnja.

Komentari

komentar





You may also like