Ukrajinski ministar v.p.: Rusija priprema “puzajuću aneksiju” Azovskog mora

U intervjuu za američki CNN 5. svibnja, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je kako Rusija pokušava napraviti “puzajuću aneksiju” Azovskog mora, jer, prema njegovom mišljenju, tamo jača svoju vojnu prisutnost i uništava trgovinske putove.

“Azov je za Rusiju slatko voće”, kazao je Kuleba koji vjeruje kako su vojne vježbe na jugu Rusije planirane s ciljem vojne operacije protiv Ukrajine.

Podsjećamo da su ruske vježbe trajale od 22. travnja do 1. svibnja kada su se sve postrojbe vratile u mjesta stalnog baziranja.

Ove su izjave čelnika ukrajinske diplomacije vjerojatno usko povezane s njegovim današnjim sastankom s američkim kolegom, državnim tajnikom Antony Blinkenom. Tijekom dvodnevnog posjeta Kijevu, potonji će se također sastati i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskym i premijerom Denisom Shmyhalom.

Kuleba je od ranije poznat po upečatljivim i senzacionalnim izjavama, poput one nedavne, da bi tema Krima za Rusiju trebala postati “paklena, a ne sveta” , a nedugo potom iznio je i plan za preuzimanje Krima u 12 točaka “iz oslabljenih ruku Rusije“, pa se u tom kontekstu mogu sagledavati i ove izjave za CNN.

Jedna od njih je (također u spomenutom intervjuu)  i ona vezana uz nedostatak pitke vode na Krimu (nakon što je Ukrajina nakon ruskog pripajanja Krima blokirala Sjeverni krimski kanal kojim je na taj poluotok pristizala glavnina pitke vode), u kontekstu čega će “Kijev ometati (rusku) provedbu projekta desalinizacije vode za Krim“.





Komentari

komentar

You may also like