Ukrajinski napadači trpe veću štetu od očekivanog, tvrde američki dužnosnici

Ukrajinske snage pretrpjele su gubitke u teškoj opremi i vojnicima jer su naišle na veći od očekivanog otpor ruskih snaga u svom prvom pokušaju probijanja ruskih linija na istoku zemlje posljednjih dana, izjavila su dva visoka američka dužnosnika za CNN. Jedan američki dužnosnik opisao je gubitke – koji uključuju američka oklopna vozila MRAP kao “značajne”.

Ukrajinske snage uspjele su slomiti dio ruskih snaga na istoku oko Bahmuta. Međutim, ruske snage, naoružane protutenkovskim projektilima, granatama i minobacačima, pružile su “čvrst otpor”, sa svojim snagama ukopanim u obrambene linije koje su u nekim područjima duboke nekoliko slojeva i obilježene minskim poljima koja su uzela veliki danak na ukrajinska oklopna vozila.

Američki i zapadni dužnosnici mjesecima su se pripremali za protuofenzivu, pokušavajući ojačati obranu Ukrajine prije njezina početka. Ovaj tjedan, zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar rekla je da se ofenziva “odvija u nekoliko smjerova”.

Oba američka dužnosnika kažu da se ne očekuje da će gubici utjecati na veću planiranu ukrajinsku protuofenzivu. Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je u srijedu da je ukrajinska ofenziva u blizini Bahmuta “spriječena”. “Oružane snage Ukrajine, koje nisu uspjele postići ofenzivne ciljeve i pretrpjele su značajne gubitke u smjeru južnog Donjecka, pokušale su slomiti obranu ruskih trupa u smjeru Donjecka blizu Artjomovska (ruski naziv za Bahmut)”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. “Spriječen je napad neprijateljske oklopne skupine opremom zapadne proizvodnje. Neprijatelj je uništen”, tvrde. Moskva često napuhava tvrdnje o ukrajinskim gubicima na bojnom polju. Ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je priznao da bi protuofenziva bila teška za Ukrajinu, rekavši za Wall Street Journal da će “veliki broj vojnika poginuti” dok kijevske kopnene snage budu napredovale.

Komentari

komentar





You may also like