Ukrajinski parlament imenovao novog glavnog državnog odvjetnika

Ukrajinski parlament imenovao je Andrija Kostina za novog glavnog državnog odvjetnika na preporuku predsjednika Volodimira Zelenskog. Kostin je imenovan tijesnom dvotrećinskom većinom, priopćeno je u srijedu iz ureda glavnog državnog odvjetnika, izvještava dpa.

Podsjećamo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je dvoje visokih dužnosnika nakon što je velik broj slučajeva veleizdaje i suradnje s neprijateljima otkriven u njihovim odjelima.

Kostinova prethodnica Irina Venediktova smijenjena je prije tjedan i pol dana. Osobe bliske predsjedniku optužile su 43-godišnjakinju za neprofesionalno ponašanje. Osim državne odjvetnice, smijenjen je i šef obavještajne službe za kojeg Ukrajinci tvrde da je ‘prelako’ odustao od teritorija na jugu zemlje.

Kostin (49), je prethodno bio na čelu pravnog odbora u parlamentu. Odvjetnik dolazi iz lučkog grada Odese, a predložen je za jednodomni parlament Vrhovnog vijeća, odnosno Radu (ukrajinski parlament) preko liste predsjednikove stranke Sluge naroda. Kostin je već treći glavni državni odvjetnik od početka predsjedničkog mandata Zelenskog u svibnju 2019. godine.

Zelenski smijenio šefa obavještajne službe i državnu tužiteljicu zbog straha od ruske infiltracije





Komentari

komentar

You may also like