Ukrajinski predsjednik naredio jače osiguravanje bjeloruskih aktivista

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zapovjedio je u srijedu da se osigura zaštita za bjeloruske aktiviste koji su u egzilu u njegovoj zemlji nakon sumnjive smrti oporbenog aktivista pronađenog obješenog u Kijevu.

“Svaki Bjelorus koji može postati meta kriminalaca zbog svojeg političkog stajališta mora dobiti posebnu i pouzdanu zaštitu”, rekao je Zelenski, a prenosi AFP.

Zelenski je naredio ministru unutarnjih poslova i obavještajcima iz SBU da stvore “popis potencijalnih opasnost” koji bi pomogao “eliminirati prijetnje za ove ljude”.

“Odluka je donesena nakon što su snage reda dobile informacije o mogućim rizicima za više bjeloruskih aktivista”, navodi se u priopćenju.

Ukrajinske vlasti već su “uspostavile popis Bjelorusa” na koje se to odnosi i osigurale su im dodatnu zaštitu, dodaje se u priopćenju bez daljnjih pojedinosti.

Vitalij Šišov (25), direktor nevladine organizacije Bjeloruska kuća koja pomaže kritičarima bjeloruskog režima koji su pobjegli u Ukrajinu, pronađen je u utorak obješen u parku u Kijevu nakon što je otišao na uobičajeno trčanje. Prijatelji tvrde da im je zadnjih dana rekao da mu se čini da je praćen od strane nepoznatih ljudi.





Članovi njegove organizacije za smrt odgovornim smatraju agente bjeloruskog KGB-a. Ukrajinska policija otvorila je istragu zbog “ubojstva koje je prikriveno kao samoubojstvo”, ali ne isključuju mogućnost da je ipak riječ o samoubojstvu. Djevojka pokojnog tvrdi da nije patio od depresije ili drugih psihičkih problema.

Komentari

komentar





You may also like