Ukrajinski predsjednik očekuje od Merkel garanciju oko tranzita plina iz Rusije

Uoči sutrašnjeg sastanka kancelarke Merkel i ukrajinskog predsjednik Vladimira Zelenskija, on je ustvrdio za njemački Funke da bi želio od Berlina “garancije” u vezi daljnjeg tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu.

Naime, Ukrajina je godina ubirala oko 3 milijarde dolara godišnje poreza na prolazak plina kroz Ukrajinu prema Europi. Taj bitan izvor prihoda za Ukrajinu mogao bi biti nestati nakon što ruski plin “zaobiđe” Ukrajinu završetkom Sjevernog toka 2.

Njemačka mora balansirati između jeftinijeg i stabilnijeg dotoka plina s jedne strane, i savezništva s Ukrajinom i SAD-om s druge strane. Njemačka je, unatoč pritužbama Washingtona i Kijeva, odabrala ipak ruski plin koji neće prolaziti kroz Ukrajinu. Zauzvrat, Merkel je već ranije najavila financijska sredstva Ukrajini za zelenu tranziciju, ali i obećala da će Ukrajina ostati tranzitna zemlja.

Na sastanku s ukrajinskom predsjednikom prošlog mjeseca je kazala: “Za nas će Ukrajina ostati tranzitna zemlja čak i nakon završetka Sjevernog toka 2. Postoje velike brige oko te teme na ukrajinskoj strani i mi ih shvaćamo ozbiljno”, dodala je.”Obećali smo Ukrajini i ispunit ćemo obećanje. Moj je običaj održati riječ i vjerujem da se to odnosi na svakog budućeg njemačkog kancelara.”. Kazala je kako će iza takve politike prema Kijevu stajati i EU, prenosi DW.

“Nadam se da je Merkel uspjela postići neku vrstu dogovora s Putinom, prije nego što sleti u Kijev”, rekao je ukrajinski predsjednik njemačkoj medijskoj skupini Funke. “To bi mogla biti jamstvo Ukrajini. Na primjer, da Rusija obeća neku minimalnu količina plina koja će proći plinovodima kroz Ukrajinu”, spomenuo je. Naravno, Zelenskij očekuje da Njemačka ima dovoljnu pregovaračku moć da može utjecati na takvu vrstu garancije od strane Rusije.

Komentari

komentar





You may also like