Ukrajinski predsjednik tvrdi da se njegova vojska može suprotstaviti ruskom napadu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u danas, u povodu obilježavanja Dana oružanih snaga, da ukrajinske oružane snage mogu odbiti svaki ruski napad, prenosi Reuters.

“Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine nastavit će ispunjavati svoju najvažniju misiju: braniti slobodu i suverenitet države od ruskog agresora”, poručio je Zelenskij, u priopćenju. “Ukrajinska vojska vjeruje u svoju snagu i može spriječiti svaki osvajački plan neprijatelja”, dodao je.

Rusija je navodno raspoređuje velike vojne snage uz granicu s Ukrajinom, ali odbacuje optužbe da priprema ofenzivu. Ukrajina u ponedjeljak obilježava 30. obljetnicu osnivanja neovisne vojske pošto je proglasila neovisnost od bivšeg SSSR-a 1991.

Kijev, Lavov i Odesa tim će povodom predstaviti javnosti američka vojna vozila Humvee. U Odesi će se održati i svečana predaja nedavno isporučenih ophodnih brodova američke obalne straže koji će ojačati kapacitete ukrajinske ratne mornarice. Ukrajina poziva NATO da ubrza njezino pristupanje, no čelnici NATO-a prvo traže provedbu reformi i suzbijanje korupcije.

Moskva upozorava Zapad da ne prelazi njezine “crvene linije” i da zaustavi širenje NATO-a na istok.

Zelenskij će u povodu Dana oružanih snaga posjetiti Harkov, središte ukrajinske proizvodnje oružja, te regiju Donbas, gdje se ukrajinska vojska bori protiv proruskih separatista. U borbama je od 2014. poginulo 14 000 ljudi.





 

Komentari

komentar





You may also like