Ukrajinski predsjednik u Londonu traži oružje i ulazak u NATO savez

Jučer su se u Londonu sastali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky i britanski premijer Boris Johnson, a tom je prigodom potpisan i političko-trgovinski sporazum i sporazum o jačanju britansko-ukrajinske vojne suradnje.

Ono što danas doznajemo iz pisanja britanskog medija The Guardian je to, da je London spreman Kijevu predložiti veliki ugovor o isporuci tzv. letalnog naoružanja i financijsku pomoć od 1 milijarde funti za izgradnju vojnih brodova. O tome je izjavio predsjednik ureda ukrajinskog čelnika Andriy Yermak.

Yermak je također upozorio kako „gušenje nereda nakon izbora u susjednoj Bjelorusiji predstavlja neposrednu ugrozu Ukrajine“, prijetnju njenoj „nezavisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti“, i kazao, kako bi „njegova zemlja htjela polučiti jamstva Europske unije i Velike Britanije o pomoći njenoj sigurnosti“.

Osim toga, navodi isti medij, predlaže se izgradnja u Ukrajini „centra EU ili NATO saveza za borbu protiv ruskih dezinformacija i kontra-propagande“, izjavio je Yermak u vrijeme svog govora u poznatom britanskom analitičkom centru Chatham House.

Britanski medij podsjeća i kako je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba prije toga izjavio kako je „predsjednik zemlje Volodimir Zelensky zamolio britanskog premijera Borisa Johnsona da sastavi plan pristupa Ukrajine u NATO“. „Članstvo u NATO-u omogućit će sigurnost i obranu Ukrajine“.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like