Ukrajinski predsjednik: Zaustavljen je pokušaj državnog udara u organizaciji Rusa!

Ukrajina je otkrila plan za pokušaj državnog udara u kojem sudjeluju ruski građani i koji bi se trebao dogoditi sljedećeg tjedna, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij danas na konferenciji za novinare, piše Reuters.

Zelenskij nije iznio sve pojedinosti o pokušaju puča i nije optužio samu rusku državu za umiješanost, iako je na tiskovnoj konferenciji opširno govorio o prijetnji ruske vojne eskalacije i rekao da će Ukrajina biti spremna za to.

Kremlj je brzo zanijekao bilo kakvu ulogu u bilo kakvoj zavjeri državnog udara, rekavši da ne planira sudjelovati u takvim djelima. Kijev, SAD i NATO posljednjih su dana izrazili zabrinutost zbog mogućeg ruskog napada, a Kremlj je i te pretpostavke odbacio kao lažne i alarmantne.

“Imamo izazove ne samo iz Ruske Federacije i moguće eskalacije, već imamo i velike unutarnje izazove. Dobio sam informaciju da će se u našoj zemlji održati državni udar od 1. do 2. prosinca”, rekao je Zelenskij. Ukrajina ima audio snimke kao dokaz planiranja, dodao je Zelenskij.

Odnos između Moskve i Kijeva zadnjih je tjedana čak i zategnutiji nego inače. “Mi imamo punu kontrolu nad našim granicama i potpuno smo spremni za svaku eskalaciju”, rekao je Zelenskij. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je prošlog tjedna za Military Times da Rusija ima više od 92 000 vojnika okupljenih oko ukrajinskih granica i da se priprema za napad do kraja siječnja ili početka veljače. Ukrajina, koja se želi pridružiti vojnom savezu NATO-a, dobila je veliku pošiljku oružja iz SAD-a: streljivo i protutenkovske projektile Javelin, što je izazvalo kritike iz Moskve.

Zelenskij je također rekao da će njegov šef kabineta Andrij Jermak uskoro kontaktirati predstavnike Rusije u vezi mogućeg sukoba između dviju zemalja.

Komentari

komentar

You may also like