Ukrajinski premijer podnio ostavku zbog skandala oko snimke na You Tube: „Kako prevariti predsjednika“

Foto: Tass

Čini se kako s Istoka Europe kreće svojevrsna „epidemija“ ostavki i pada vlada. Nakon što je prekjučer svoju ostavku podnio ruski premijer Dmitry Medvedev, danas je to učinio i ukrajinski predsjednik vlade Oleksiy Valeriyovych Honcharuk. Bitna razlika je „samo“ u tome što je Medvedev otišao „čist“ tj. u sklopu dogovora oko predstojećih rekonstrukcija u sustavu ruske državne uprave, uključno i kroz planirane ustavne promjene, dok je ukrajinski premijer otišao pod pritiskom nastalog skandala u kojemu se osobno našao u središtu pozornosti. Skandala na ukrajinskoj političkoj sceni ne nedostaje, ali ovaj, svakako, ima potencijala za destabilizaciju državnog vrha, o čemu svjedoči i spomenuta premijerova ostavka.

Naime, sve je kulminiralo nakon što se na You Tube pojavila audio-snimka (pod nazivom „Kako prevariti predsjednika“) Honcharukovog razgovora s vladinim financijskim „blokom“ i vodstvom Ukrajinske narodne banke na zatvorenoj sjednici vlade.

Na tom razgovoru Honcharuk je navodno ružno govorio o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, nazivajući njegovo shvaćanje „primitivnim“ i govoreći kako mu je „u glavi magla“. Istovremeno je premijer i priznao kako i on sam ništa ne razumije o ekonomiji jer je po profesiji pravnik.

O svojoj ostavci premijer Honcharuk danas je izvijestio na svom fejsu, izjavivši, kako ju je pismeno uručio predsjedniku Zelenskom. Predsjednik je to potvrdio i  izjavio kako će je njegov ured razmotriti i o rezultatu izvijestiti naknadno.

Međutim ima i onih koji kažu kako Honcharuk, zapravo, i ne želi otići s čelnog mjesta ukrajinske vlade jer da o ostavci ionako ne odlučuje predsjednik države, već parlament, kojemu premijer nije niti uputio odluku o svojoj ostavci. Ali politička oporba, poput Julie Timoshenko, već je zatražila njegovu ostavku, ali i ostavku samoga predsjednika Zelenskog.





Ukrajinske „igre bez granica“ idu dalje.

 

Komentari

komentar





You may also like