Ukrajinski rat kao dokaz kraja ere oklopa?

Ukrajinska bojišnica za sada ima jednu za sve vojske ovog svijeta zastrašujuću realnost – tenkovi i oklopna vozila u frontalnom ratu, bar kako se vodi ovaj, postaju lake mete. Brojke uništenog oklopa su zastrašujuće, nikad viđene do sad nakon Drugog svjetskog rata, i to prije svega na ruskoj strani. Ali, Ukrajinci imaju manjih gubitaka oklopa ne što bi njihov bio kvalitetniji, već iz jednostavnog razloga što se puno rjeđe odlučuju na uporabu oklopnih postrojbi u ratu.

Dakle, za pokazati razinu devastacije oklopa, prvo trebamo utvrditi koliko uopće tenkova i oklopnjaka ima na ratištu, bar s ruske strane. S ukrajinske je to manje egzaktno, jer uglavnom skrivaju tenkove, te ih koriste kad se ukaže potreba ili prilika. Tada obično i oni bilježe velike gubitke. No, vratimo se Rusima. Američki obavještajni i vojni izvori su naveli kako je na Ukrajinu poslano 120 bataljunskih taktičkih grupa (BTG) ruske Kopnene vojske. To su tri četvrtine svih BTG koje Ruska Federacija uopće ima. Ako bi popunjenost i opremljenost bili na sto posto, to bi značilo da je na ratištu 1.200 tenkova, 4.800 oklopnjaka te oko 4.000 ostalih oklopnih vozila (protuzračna, protutenkovska, topnička, zapovjedna…). Jasno, niti jedna vojska na svijetu nikad nije došla na stopostotnu popunjenost, uobičajeno je između 60 i 80 posto.

Prema neovisnom obavještajnom projektu Oryx, kojeg vodi Stijn Mitzer, zaključno s ponedjeljkom Rusi su u Ukrajini izgubili 204 tenka i 406 drugih oklopnjaka. Oryxove brojke pokazuju izgubljena vozila prema potvrđenim, geolociranim i vremenski poklapajućim fotografskim i snimateljskim izvorima. Za sada većina analitičara njihove brojke drži najrelevatnijima, čak i ponešto manjima od stvarnosti, jer zasigurno postoje i uništenja tehnike koja nisu dokumentirana. Dakle, prema tim brojkama, Rusija je već sad izgubila gotovo 20 posto tenkova u Ukrajini te oko šest posto ukupnog oklopa. Ne treba čuditi nesrazmjer, protutenkovske postrojbe najprije pokušavaju uništiti tenkove, ostali oklop drži se ipak drugorazrednim. E sad, treba napomenuti da se ovi postoci odnose na savršenu 100-postotnu popunjenost. A nije takva, američke procjene govore da je osam do deset posto ruske oklopne tehnike uništeno, i s obzirom na brojke, to se može smatrati preciznom procjenom. Čak i u apsolutnim brojkama ovo je zastrašujuće stanje za Ruse. Iako će njihova propaganda isticati kako imaju preko 10.000 tenkova, prava je istina da operativnih imaju nešto malo ispod 3.000. Tradicionalno precizni izraelski obavještajci su prije godinu dana izašli s brojkom od 2.700 tenkova u operativnoj upotrebi (i tu treba biti pažljiv, nikad nisu svi u voznom stanju, tehniku često treba popravljati i sređivati). Dakle Rusija je do sada izgubila nešto manje od deset posto svojih tenkova. U malo više od dva tjedna. Strašne brojke. Da ne bude zabune, ukrajinske su tek nešto bolje zbog spleta okolnost, izgubili su pedesetak tenkova, što je desetak posto od ukupnog broja. Njihov smanjeni oklopni angažman te mogućnost da na domaćem terenu bolje sakriju tenkove, dalje od borbenih djelovanja, za sada im omogućuje bolje brojke. Neznatno bolje.

A sad, kao pokazatelj koliko je ovo uništavanje oklopa do sada neviđeno, uzet ćemo jedan drugi rat. Sjećate se sovjetske vojne intervencije u Afganistanu? Onog desetogodišnjeg rata kojeg mnogi drže jednim od većih čavala u lijes SSSR-a i teškim vojnim porazom? Dakle, u tom desetogodišnjem ratu gdje su Sovjeti na terenu najčešće imali po 100-120 tisuća ljudi na terenu, i koji im je odnio desetak tisuća života vojnika, u tom ratu je Sovjetski Savez izgubio 147 tenkova. U deset godina, u odnosu na preko 200 u manje od dvadeset dana.

Zastrašujuće brojke koje dovode u pitanje budućnost oklopnih vozila, bar u ovakvom strateškom i taktičkom momentu. Može se dovoditi i ruska doktrina u pitanje, oni još uvijek pate zbog uspješnosti T-34 u Drugom svjetskom ratu, i dalje su tako vjerni pokretljivosti ispred masivnosti i oklopljenosti. No, i Izrael je s Merkavama, koje su gotovo 25 tona teže od T-72, imao poprilično problema u sukobima u posljednjih 15-ak godina. Tako da se možemo lagano zapitati je li vrijeme oklopa prošlo? I može li ga se spasiti koristeći ga na druge načine.

Komentari

komentar





You may also like